Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsumentorganisationer: Inför obligatorisk märkning av allt kött

Vid köttdisken ställs vi som konsumenter inför en mängd val – ekologiskt, rättvisemärkt, egna märkesvaror, närodlat… Mot bakgrund av den senaste tidens rapportering om dålig djurhållning, smitta och antibiotikaresistens kan man fråga sig om det krävs en märkning med texten Fri från smitta! Det kan bli den drastiska konsekvensen av massmedicinering med antibiotika för att vi ska få billigt kött. Visserligen är det bra att livsmedel är billiga, men dagens enorma lågprisfokus har ett högt pris. Prisvärda livsmedel av bra kvalitet där djuren sluppit lida måste bli framtidens melodi.

För att komma dit måste hanteringen av antibiotika för djur används på ett välavvägt och förnuftigt sätt, det vill säga vid misstänkt eller konstaterad sjukdom. I EU är det sedan 2006 förbjudet att rutinmässigt blanda in antibiotika som fodertillsats. Men även om det formellt krävs att veterinär förskriver medicin är det inte ovanligt att man för säkerhet skull blandar in antibiotika i foder eller vatten för att förebygga sjukdomar hos djuren.

I länder utanför EU är detta vanligt. Syftet är att få ”friska djur” i en dålig miljö, som annars lätt kunde ge sjuka djur. Ju mer antibiotika som används desto större risk för att bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika. Och det finns stora skillnader mellan hur mycket antibiotika som används i olika länder och därmed stora skillnader i antibio-tikaresistens. Användningen av antibiotika i länder med intensiv och storskalig djurproduktion har bidragit till en ökning av resistenta sjukdomsframkallade bakterier som salmonella och campylobacter.

MRSA (multiresistenta stafylokocker, även kallad sjukhussjukan) har också påvisats i stor omfattning på grisfarmar i flera EU-länder. Om smittan tillåts spridas på detta sätt är det ett allvarligt folkhälsoproblem.

Grisar som bär på resistenta sjukdomsframkallande bakterier har normalt inga symtom, mår inte dåligt och bakterierna dör vid tillagning. Denna information lugnar inte. Vi vill inte äta kött från djur som bär på antibiotikaresistenta bakterier. Djur som producerats under systematisk användning av antibiotika för att skyla över en storskalig, intensiv och dålig djurhållning. Där stora mängder av djur tvångsmedicineras, trängs på betonggolv i små utrymmen och transporteras långa sträckor.

Sverige har relativt god kontroll över antibiotikaanvändningen och låg förbrukning. Än så länge… I många EU-länder, som Spanien, Tyskland och Italien, är mer än var tredje grisanläggning drabbad. Men detta är inte bara ett problem i Europa. Även USA och Kanada har hög förekomst av resistenta bakterier som MRSA hos grisar. Sverige importerar 30 – 40 procent av det griskött som konsumeras.

Men svinproducenter, importörer, industri och handel kan inte svära sig fria från ansvar genom att påstå att detta är konsekvensen av konsumenternas krav på billigt kött. De påverkar alla utvecklingen. Massannonsering med lågpriskött som lockvara är ett exempel.

Det är hög tid för en genomgripande debatt om konsekvenserna av att vi konsumerar allt mer billigt kött. Många konsumenter är beredda att betala lite mer om de vet att djuren levt under drägliga förhållanden. Och kanske kompensera den ökande kostnaden genom att äta mindre kött. Och vi bör äta mindre kött än vad vi gör i dag med tanke på klimatet.

Många hänvisar här till konsumentmakten, men enbart den räcker inte. Näringslivet, politiker och myndigheter måste ta sitt ansvar och genomföra förändringar, inrätta system och metoder för att undvika att smittan från grisar får ett större grepp om Sverige och i värsta fall sprider sig till människor. Innan internationella regler kommer bör Sverige vara ett föredöme. Många vill veta var djuret är fött, uppfött och slaktat för att kunna göra aktiva och medvetna val.

Inför därför obligatorisk ursprungsmärkning på allt kött, inklusive färdigrätter, både i butik och på restaurang. Ta fram de regler och system som behövs för att kontrollera användningen av antibiotika. Det är dags nu! Så att vi i framtiden kan äta griskött med gott samvete. Annars får vi betala ett allt högre pris för vårt lågpris…

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel