Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontaktlinser finns snart på macken

Vid årsskiftet försvinner kravet på recept vid köp av kontaktlinser och den som säljer linser behöver inte längre vara legitimerad optiker.
– Det är en katastrof, säger ögonläkaren Bengt Svensson.

Vissa nätbutiker som säljer kontaktlinser har kringgått de nuvarande kraven och har nöjt sig med att deras kunder intygar att de har ett giltigt recept. Det är något som många optiker menar har missgynnat seriösa återförsäljare.

Den 1 januari 2011 väntas kraven på recept för kontaktlinser att upphöra helt, enligt ett regeringsförslag. Det gör det möjligt att köpa kontaktlinser på macken eller i matbutiken.

– Det är en katastrof. Det innebär att linser kommer att säljas fritt och av personer som inte har något ansvar för de medicinska komplikationer som folk kan råka ut för, säger Bengt Svensson, ögonläkare på ögonkliniken vid Centrallasarettet.

Slarv med skötseln av kontaktlinser kan få konsekvenser som många kanske inte känner till.

– Hur känsligt ögat faktiskt är för en bakterieinfektion är inte allmänt känt. Det kan i värsta fall leda till blindhet. Optiker har legitimation och kan informera om det och förebygga skador, säger han.

Gustav Levin, legitimerad optiker på Levins optik i Västerås, tycker att det är bra att fler får sälja kontaktlinser, men framhåller vikten av regelbundna ögonkontroller.

–Man måste säkerställa ögonhälsan. Var man köper linserna har inte lika stor betydelse, säger Gustav Levin.

Lagförslaget har två sidor, tycker Peter Edholm, butikschef på Synsam i Västerås.

– Det är bra att vi kan spela på samma planhalva som nätbutikerna, men vi ifrågasätter patientsäkerheten om kunderna inte gör regelbundna kontroller.