Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpa hund - så funkar det

Vi guidar dig fram till en av dina roligaste investeringar.

Att skaffa hund är ett stort beslut och ett åtagande som varar 10–15 år framöver. Det finns många frågor att ta ställning till. 

Att sitta i en valphage med små mjuka krabater som bjäbbar och busar kan få vem som helst att smälta. Det är lätt hänt att ta ett spontant beslut, köpa valp direkt, och välja den som är sötast. Men processen att köpa hund börjar långt innan. Det finns många frågor att ta ställning till.

– Tänk på vad du ska ha hunden till, om ni är flera om ansvaret ska ni såklart prata om det tillsammans. Ska det vara en hund att bara klappa på, för att tävla i freestyle, eller jaga med? Ska den vara stor eller liten, långhårig eller korthårig? Det säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Det kan inte understrykas nog många gånger, men att hitta rätt ras är jätteviktigt. Olika hundraser skiljer sig rejält åt vad gäller mentala egenskaper och beroende på vilket användningsområde rasen ursprungligen haft. För att hitta en passande ras är det bra att läsa i böcker eller på nätet.

– Men bäst av allt är att åka på Stockholm hundmässa eller MyDog i Göteborg där det finns stora rastorg. Där kan man gå omkring och klappa hundar och prata med såväl ägare som uppfödare, säger Hans Rosenberg.

Om du ska ha en rashund är det säkrast att välja en organiserad uppfödare som är ansluten till rasklubbar och till Svenska Kennelklubben (SKK).

– När man köper en valp via en av SKK:s uppfödare gäller alltid konsumentköplagen och valpen man köper har en dokumenterad bakgrund – det är så nära den bästa konsumenttrygghet man kan uppnå, säger Hans Rosenberg.

Det är också bra att besöka uppfödare för att se vilken miljö valpen föds upp i, då får man också träffa valpens mamma. Att köpa hund enbart genom annons på Blocket eller andra försäljningssajter avråds bestämt eftersom många smugglade hundar säljs via mellanhänder, utan att man får se hunden i hemmiljön.

Att hitta rätt uppfödare kan betyda att man har trygghet även efter valpköpet.

– En extra bonus kan vara den personliga kontakten man bygger upp, vilket innebär att man kan kontakta sin uppfödare för att få råd vid eventuella problem. Man kan ibland också få hjälp och tips om pälsvård, kloklippning, träning och allt annat som nyblivna hundägare undrar över, säger Hans Rosenberg.

Alla vill inte ha en rashund, alternativet är blandras.

– Då råder jag till att man vänder sig till ett hem för omhändertagna hundar där det finns många omplaceringshundar som söker nya hem. Men skaffa inte blandras med motivationen att det är lite billigare. Det gäller enbart inköpet, och då skiljer endast några tusenlappar. Därefter kostar det lika mycket att ha blandrashund som att ha en rashund, säger Hans.

Ibland används försäljningsargument som att vissa blandrashundar är allergifria, några sådana finns tyvärr inte.

– Vad du än väljer för hund, behandla den som din dyraste ägodel.

Tips inför valpköpet

Val av uppfödare

Besök hundutställningar och kolla in den ras du är intresserad av. Prata med de olika hundägarna och fråga vilken uppfödare hundarna kommer ifrån. Ta kontakt med flera uppfödare och be att få besöka dem. Ställ frågor om vilket stöd du kan förväntas få efter valpköpet.

Vad kostar det?

En medelstor rashund kostar omkring 13 000 kronor i inköp, därtill kommer kostnader för vaccination, försäkring, kurser, foder, bajspåsar och tillbehör, räkna med från 3 000–7 000 kronor per år. (Generellt kostar en liten hund mindre än en stor.)

En hund från ett hundhem kostar mellan 3 000 och 4 500 kronor. Hundarna är då veterinärbesiktigade, vaccinerade, id-märkta och avmaskade.

Läs mer på

www.kopahund.se

www.skk.se

www.blandras.se