Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpa vin och vodka i matbutiken?

Systembolaget hotas nu av en utredning som kan leda till att alkoholmonopolet kommer att skrotas. Riksdagen har röstat för att man ska utreda om Sverige ska öppna upp för gårdsförsäljning. Beslutet låter kanske lite gulligt, att lokala producenter säljer sitt eget vin eller öl i en liten skala, i egen lada, men samtidigt öppnar det upp för något som vi i Sverige inte insett men har försökt motverka i årtionden.

Om vi tillåter gårdsförsäljning utanför Systembolaget, måste Sverige enligt ny EU-lagstiftning öppna upp och tillåta all typ av alkoholförsäljning. Inte bara gårdsförsäljning utan stora alkoholföretag ges rätt att starta butiker och utnyttja affärskedjor vid sidan om vårt nuvarande system. Du kan få köpa starköl och vodka i matvarubutiken. Vill vi ha det så?

Du kan få köpa starköl och vodka i matvarubutiken. Vill vi ha det så?

Om Systembolaget luckras upp betyder det också att servicen förändras och blir sämre för alla. Det blir svårare att få tillgång till alkohol med bredare sortiment och under ordnade former. Men det innebär också att många fler personer kommer att drabbas av alkoholism eftersom man vet att fler kommer att drabbas när man kan köpa vinlådor, öl och starksprit i matvaruaffären. Inte bara vardagssupandet ökar utan även dödligheten i alkoholism kommer att medföra stora kostnader för samhället.

Vi kan inte låta detta hända. Sverige har en lång historia av osunda alkoholvanor som vi lyckats förändra genom bland annat Systembolagets monopol och upplysning om viner och andra alternativ. Vi har en balanserad vin- och matkultur.

Alla inser inte detta, men öppnar vi upp för gårdsförsäljning öppnar vi även upp för en alkoholkonsumtion utan tidigare motstycke – tack vare EU!

Mats Ericson

före detta kommunalråd för V

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel