Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmturister flockas i Köping – ny karta guidar besökarna

Artikel 51 av 56
Tårtgeneralen
Visa alla artiklar

Efter succén med Tårtgeneralen har turisterna, som vill gå i filmens fotspår, redan börjat hitta till Köping.

Annons
Tårtgeneralen Hasse P när det begav sig år 1985.

Turistbyrån har sett en tydlig ökning i antalet utsocknes besökare som vill se olika inspelningsplatser och veta mer om Hasse P, smörgåstårtan, halvor och annat som syns i filmen.

– Det är fantastiskt roligt med det stora intresset. Flera undrar också om tårtan verkligen har funnits på riktigt och det har den ju förstås, säger Pernilla Rönnlund på Köpings turistbyrå, på Köpings kommuns hemsida.

Köpings kommun har tagit fram en särskilt turistkarta som sätter Tårtgeneralen i centrum. Med hjälp av den kan besökare själva ströva runt i Köping och gå i Tårtgeneralens fotspår.

Mikael Persbrandt som Tårtgeneralen. Foto: Ulf Eneroth

Stora gatan med streckad linje som visar hur lång smörgåstårtan var (510 meter), Konditori Bivur, Rådhuset, Scheelestatyn, Ströbohög, Odd Fellows-lokalen, Köpingsån, Hökartorget, Karlbergsbadet, Karlbergshallen, Silosen och Stora gatan 22 – lokalen där Hasse P öppnade kontor här för att få fart på biljettförsäljningen; en smörgåstårtebiljett kostade 10 kronor – är de 12 besöksmål Köpings kommun särskilt tipsar på om Tårtgeneralen-kartan.

Filmen om Hasse P har gjort suddé – både i Köping och i resten av landet.

Varje sevärdhet får en kort liten beskrivning med sin koppling till filmen och verklighetens händelser. Inne på turistbyrån finns också en liten miniutställning med bilder från 1985 när smörgåstårtan blev längst i världen.

Enligt Turistbyrån vill många avsluta sin promenad med att gå till Bivur för att äta smörgåstårta och en halva.

-Den allra vanligaste fråga är: var ligger Konditori Bivur? säger Pernilla Rönnlund.

Här finns turistkartan med Tårtgeneralen-vandringen att ladda ned.

Alla artiklar i
Tårtgeneralen
Annons