Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhöjd säkerhet under knarkmålet

Säkerheten skärps i Västmanlands tingsrätt i Västerås i dag, när första dagen av det närmare sex veckor långa knarkmålet ska avgöras till slut.

Annons
Mer koll vid vissa tillfällen. När det kan finnas skäl gör tingsrätten och polisen en riskbedömning inför kommande rättegångar. Allt för att kunna genomföra förhandlingarna tryggt och säkert.

Den som besöker tingsrätten i Västerås i dag kan med stor sannolikhet räkna med ett större säkerhetsarrangemang än vanligt. Det när den stora knarkrättegången, där flertalet Köpingsbor är misstänkta och också har suttit häktade i över tre månader, ska avgöras under nästan sex veckor.

– Det måste vara en rättssäker process. Jag har bedömt att det är lämpligt att hålla lite extra koll under de tolv rättegångsdagarna, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg och utvecklar:

– Det vanliga är att besökarna visiteras innan de kan gå in i salen. Helt enkelt för att till exempel vapen inte ska kunna följa med in. Sedan är det viktigt att hålla ordningen. Ibland finns det risk att besökare försöker påverka eller meddela den som sitter som misstänkt och det vill vi förstås undvika.

Grundbedömningen huruvida ett speciellt mål i tingsrätten behöver extra säkerhet eller inte görs av polisen tillsammans med tingsrätten.

Exakt vad som gjort att det nu blir så vill kriminalunderrättelsetjänsten på Västeråspolisen, de som gjort en riskbedömning, inte svara på.

Målet är alltså uppdelat på tolv tillfällen och väntas pågå fram till den 14 april.

Vad gäller då saken?

Åtalet berör i huvudsak två resor från Malmö då de misstänkta, på olika sätt, har varit delaktiga i att köpa och transportera sammanlagt 6,8 kilo cannabis. Enligt åklagare Sandberg har narkotikan varit avsedd för försäljning och distribution både inom Västmanland och till andra län.

– Utförandet har varit välplanerat och organiserat. Det rör sig också om en större mängd narkotika där syftet har varit att tjäna pengar och därför anser jag brottet som grovt, säger Fredrik Sandberg.

De två misstänkta huvudmännen, en 27-åring från Köping och en 26-åring från Upplands Väsby, som enligt Fredrik Sandberg ska ha haft framträdande roller i ärendet, åtalas för grovt narkotikabrott. De andra misstänkta åtalas för narkotikabrott av normalgraden.

Sex av de misstänkta är hemmahörande i Köping. De övriga tre i Västerås, Upplands Väsby och Uppsala.

Hur uppmärksammat känner du att det här målet är?

– Rätt mycket. Det är förhållandevis stort, med många inblandade. För rättsväsendets del är det också något av en seger. Det är inte alltid man utredningsmässigt når i mål med en sådan stor verksamhet som jag hävdar att de här personerna ändå ägnat sig åt. Inte sällan avbryter den här typen av människor sina planer och affärer och så blir det ingenting av det, säger Fredrik Sandberg.

Mer läsning

Annons