Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotot på Köpingsaktivisten i kamp mot nazister blev Årets bild

Bilden på aktivisten Tess Asplund när hon knyter näven mot 300 nazister i Nordiska motståndsrörelsen i Borlänge vann fototävlingen Årets bild på lördagen.

Annons

Bilden knep två priser i tävlingen: Årets bild och Årets nyhetsbild Sverige.

Tess Asplund är uppvuxen i Köping. Vi har tidigare berättat om hur bilden på henne, som togs i Borlänge 1 maj 2016, spreds utanför Sveriges gränser och att aktivisten fick jättestor uppmärksamhet tack vare det.

Läs också: Tess från Köping rikskändis

Nu prisas alltså bilden och fotografen David Lagerlöf på Expo.

David Lagerlöf  tog emot priset för Årets Bild.

– Att den fått så stor uppmärksamhet tror jag beror på att den slår an en nerv i ett polariserat samhälle. Den skildrar en främlingsfientlighet på frammarsch, säger David Lagerlöf till TT. Samtidigt tror jag att bilden ger hopp till många människor att det finns de som vågar säga ifrån. Kvinnan på bilden sätter sig ju i en situation som hon omöjligt kan vinna, men hon ställer sig ändå där. Det tror jag inspirerar.

Läs också: Köpings-Tess aktion mot nazism får plats i EU-parlamentet – möts av hat

Bilden kammade även hem första platsen i kategorin Årets nyhetsbild Sverige. Båda priserna delas ut av den ideella organisationen Pressfotografernas Klubb (PFK). Första gången tävlingen hölls var 1942.

Tidigare utsågs också Tess Asplund själv till en av 2016 års mest inflytelserika och inspirerande kvinnor av brittiska BBC.

Juryns motivering till Årets bild:

Årets Bild är en mäktig nyhetsbild. Ett koncentrerat ögonblick som samtidigt lyckas skildra ett antal av de största konfliktytorna i det svenska samhället 2016. Bilden refererar till klassiska nyhetsbilder genom sin ikonografiska uppbyggnad – den enskilda människans mod och kamp mot ett hotande kollektiv. I Årets Bild höjer kvinnan sin knutna näve i protest mot en nynazistisk demonstration, och får stå både som representant och symbol för ett större, bakomliggande motstånd. Ett explosivt möte, inte bara i det fysiska rummet, utan minst lika mycket känslomässigt, socialt och politiskt.

Källa: aretsbild.se

Mer läsning

Annons