Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historikern om vapenfynden: "Udda"

Dykningarna i Kolsvasjön ger eko över landet. Författaren och militärhistorikern Lars Gyllenhaal kallar fynden på sjöbotten för klart spektakulära.

Annons
Några av de vapen som dykaren Mats Karlsson hittade i sjön utanför Kolsva.

Lars Gyllenhaal (ja, han är släkt med skådespelarna Jake och Maggie Gyllenhaal) är en av Sveriges mest ansedda militärhistoriker, med särskild kunskap om tyska soldater på svensk mark. När han får höra talas om Henrik Hanssons och Mats Karlssons fynd blir han framför allt överraskad av en sak: de italienska gevären.

– Det finns en mängd sådana här sägner och det har också hittats en hel del tyska vapen runt om i landet genom åren. Så det är inte unikt. Det är däremot de italienska gevären. Jag kan inte påminna mig om att några sådana har hittats hos oss tidigare, säger Lars Gyllenhaal, som nu kommer att lägga till fynden i Kolsva till extraupplagan av sin kommande bok.

– Jag ska in med ett par tillägg nu i dagarna och det här måste absolut med, säger Lars Gyllenhaal.

Vad kan du säga mer om det som hittats?

– De italienska Mussolinivapnen kittlar, som sagt, men samtidigt känns blandningen lite märklig. Som jag har förstått det handlar det både om grov ammunition, men också om finkalibriga vapen. Det känns udda, säger Lars Gyllenhaal, som också twittrat och bloggat om nyheten.

Mer läsning

Annons