Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapnen utan ekonomiskt värde

Historiskt värde: ja. Ekonomiskt värde: nej. Max Sjöberg, expert på Antikrundan i tv sedan 1990, är hård i sin bedömning när det gäller de nazistvapen som fiskats upp från en sjöbotten i Kolsva.

Annons
Max Sjöberg, t v, är vapenexperten i SVT:s program Antikrundan sedan 1990. Knut Knutsson och programledaren Anne Lundberg t h.

–Det här låter som en jättehäftig historia, som hör hemma på en utställning. Något pengavärde finns däremot inte för vapen som legat i vatten så länge. Skicket avgör nämligen allt. Det finns tvåkronor från 1846 som är värda 20 000, men samma mynt kan lika gärna bara vara värt 80 kronor. Så är det även med vapen. Hur de har bevarats är avgörande, säger Max Sjöberg, välkänd antikexpert från tv.

En av de större frågorna när det kommer till de fynd som Köpingsborna Henrik Hansson och Mats Karlsson har gjort är vem som egentligen kan göra anspråk på det som hittats.

Även där är Max Sjöberg säker.

-Ska man bevara en större mängd vapen krävs en samlingslicens och det är svårt att få. Tyvärr kommer nog polisen få ta hand om grejerna och sedan förstöra dem. Om man inte kan komma överens med något armémuseum eller liknande. Jag tycker att det vore väldigt synd om det som hittats inte skulle kunna visas upp. Tänk vilken fin utställning det skulle kunna bli och vilka historier som kunde berättas kring vapnen, säger Max Sjöberg.

Trots tipset om att det kan bli polisen som till slut kommer att få ansvara för vapnen råder det än så länge förvirring i frågan.

– Köpingspolisen har fått ärendet, men än så länge vet jag faktiskt inte hur vi ska bete oss, säger Thomas Hedmark, närpolischef i Västra Mälardalen.

Biträdande närpolischefen, Anton Breznik, är inne på att ett brott har begåtts.

– Det är ju det vi sysslar med. Utreder brott. I det här fallet måste det avgöras om det handlar om ett miljöbrott eller inte, säger Anton Breznik.

Men det kan bli svårt att hitta de som dumpat vapnen?

-Ja, man får väl utgå ifrån att de nog inte finns med oss längre.

Militären, då?

Nja, Försvarsmakten är, baserat på det som hittills kommit fram, föga intresserad av att bli inblandad.

– Det jag ser på bilderna är skrot. Inte vapen. Då är det nog inget för oss. Och det finns en klar rollfördelning när det gäller sådant här. Polisen är ansvarig. Men behöver de vår hjälp kan de förstås få den, säger major Bo Isaksson på högkvarteret.

Till sist: Länsstyrelsen.

– Vi kan absolut komma att bli inbladade. Till exempel när det gäller hur arbetet med att ta upp vapnen ska gå till. Jag kommer att lyssna runt hos oss på myndigheten och sedan vår vi se om polisen kontaktar oss, säger Ann-Charlotte Duvkär, chef för miljöenheten på länsstyrelsen Västmanland.

Mer läsning

Annons