Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koppartak stulet - igen

För andra gången har nu koppartaket på sakristian på kyrkan i Surahammar stulits.

Förra helgen stals delar av kyrktaket i Ramnäs. I natt var det Sura Kyrkas tur att bli av med en del av sitt koppartak.

Redan i förra veckan fanns det spår av att tjuvarna försökt ta en del av kopparen. Då lyckades de inte eller skrämdes iväg. Men någon gång i natt så lyckades de. Hela koppartaket på sakristian, vattenrännor, stuprör och åskledarna har tjuvarna tagit med sig.

Det är andra gången som tjuvar stjäl koppar från kyrkan i Surahammar. Den gången stals cirka 50 kvadratmeter av koppartaket liksom vattenrännor och stuprör.

Förra gången var i juli 2009, då stod priset på koppar rekordhögt. Kopparpriset har dock de senaste veckorna störtdykt i pris. Idag ligger inköpspriset hos en svensk skrot på cirka 35 kronor kilot, mot 60 för bara någon vecka sedan.

- Det är ett oerhört fräckt tilltag. De måste ju ha någon form av lyft och verktyg för att kunna ta bort taket, säger kyrkoherde Eva Rimm.

Än så länge vet man inte värde på det stulna eller vad det kommer att kosta att ersätta det stulna taket.

- Jag hoppas att vi kan övertyga de antikvariska myndighetera att slippa ha ett koppartak och hängrännor i koppar efter det här. Sakristian är ju byggd på 60-talet och omfattas egentligen inte av byggnadsmynnesskyddet, säger Eva Rimm.

- Måste vi ha koppartak så är det ju frågan om hur vi ska skydda det. Hur larmar man ett tak?