Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kör du farligt?

Två av Sveriges farligaste vägar finns i Västmanland. Och många pendlar efter riskvägarna. Här är de farligaste sträckorna.

Vägarna mellan Sala och Uppsala och Sala och Enköping tillhör två av Sveriges farligaste. Det menar Svevia, som med hjälp av Trafikverkets experter har listat de 55 farligaste vägarna i landet.

Listan bygger på olycksstatistik från Trafikverket för de 8 senaste åren. Väg 56/72 mellan Sala och Uppsala och väg 70 mellan Sala och Enköping är Västmanlands mest olycksdrabbade, men för Västmanlands del är Riksväg 70 absolut värst.

- På den del av 56:an vi har mellan Sala och Heby har vi inga dödsolyckor sedan 2003, däremot ett antal olyckor med lindrigt skadade och någon med allvarligt skadade. Problemet är i Uppland, från Heby och ner till Uppsala, säger Peter Linnskog, samhällsplanerare på Trafikverket för Västmanland.

På riksväg 70 däremot, har det skett 4 dödsolyckor de senaste åren. Dessutom 22 allvarliga och 69 lindriga olyckor. 3 av 4 dödsolyckor på vägen är mötesolyckor. Men Trafikverket planerar för att 70:an ska få vajerräcke inom några år.- Målbilden vi har är att den vägen ska bli mötesfri, säger Peter Linnskog.

Svevia, gamla Vägverket produktion, menar att uppemot tusen människor skulle slippa skadas eller dö under en tioårsperiod om alla de 55 farliga vägarna gjordes mötesfria.

- Det är olyckligt att regeringen nu drar ner på anslagen till trafiksäkerhetsinvesteringar till förmån för andra stora infrastruktursatsningar. Det borde finnas utrymme i budgeten för både och, säger Erik Lundman, chef för affärsutveckling på Svevia, i ett pressmeddelande.

Sveriges absolut farligaste väg är, enligt Trafikverkets experter, E20 i Västergötland. Bara på sträckan mellan Alingsås och Örebro har 14 personer dött och 50 skadats svårt de senaste 8 åren.