Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kor lever i smuts med för lite mat

En lantbrukare i Hallstahammars kommun har fått ett omfattande vitesföreläggande av länsstyrelsen eftersom han inte sköter sina djur på ett godtagbart sätt.

I beslutet som kom strax innan jul hade man anmärkningar på tio punkter som kan ge lantbrukaren åtskilliga tusen i vite om det inte åtgärdas.

Det som länsstyrelsen krävde omedelbar åtgärd var att samtliga nötkreatur skulle få tillräckligt med foder och att mängden skulle vara individuellt anpassad. Vitesbeloppet är 5000 kronor per djur och kontrolltillfälle.

Lantbrukaren fick två veckor på sig att se till att samtliga djur skulle vara rena från fasttorkad gödsel. Vitesbeloppet är 500 kronor per djur och kontrolltillfälle.

Fram till måndag nästa vecka ska lantbrukaren bland annat ha sett till att inget djur kan skadas av löst hängande ledningar och vattenkoppar. Vite 1000 kronor.

Vattenkopparna ska vara fastmonterade så att inte vattenkvalitén riskerade. Vite 1000 kronor.

Länsstyrelsen ger också anmärkningar på hur han sköter dräktiga djur och att det saknades kalvningsboxar. Sammanlagt vite är på 6000 kronor.

Lantbrukaren ska också se till de utrymmen som utgör liggyta för djuren har minst tre väggar och ett tak. Vite 5000 kronor per utrymme och månad.

Han ska också ordna att samtliga nötkreatur har tillgång till stall eller ligghall under den kalla årstiden. Vitet är 1000 kronor per djur och vecka som det inte finns.

Det är inte första gången som lantbrukaren åläggs att åtgärda de här sakerna.