Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körde för fort – men i nödvärn

Tingsrätten finner det helt klart att den 46-årige bilisten körde för fort. Men friar honom från fortkörning.

Anledningen är att mannen kände sig utsatt för fara då han körde på riksväg 70 en dag i april i år. Vägen är 2+1-väg, alltså ömsom med omkörningsfil, ömsom inte. Mannen uppgav att han på den enkelfiliga sträckan hamnade bakom en mycket långsam bilist.

Bakom mannens bil samlades därvid flera mycket aggressiva bilister som inte höll avståndet utan låg mycket och farligt nära.

När det blev omkörningsfil körde då 46-åringen om för att undkomma faran bakifrån – samtidigt accelererade den långsamma framförvarande bilisten så 46-åringen fick köra fortare än tillåtet för att säkert komma om.

Då mätte polisen hans hastighet i en fartkontroll. Färden gick i 112 kilometer per timme mot tillåtna 100. Mannen rapporterades för fortkörningen, men ansåg att han inte borde behöva betala böterna.

Rätten konstaterar att det var den framförvarande bilen som skapat den farliga situationen, att 46-åringen haft visst fog för att uppfatta situationen som trafikfarlig, och att bilisten ”därmed haft rätt att med överskridande av hastigheten på sätt skett ta sig förbi den framförvarande bilisten.”

Därför frias 46-åringen.