Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körde på fälgen genom hela Västmanland – i upp till 170

Den 29-årige mannen hade kört ända från Trollhättan och var på väg mot Stockholm. Någon gång innan Västmanlandsgränsen fick han punktering, men lät inte det hindra honom.

Nu åtalas han för grov vårdslöshet i trafik vid Uppsala tingsrätt.

Enligt vad mannen berättade i polisförhör hade han druckit vin under kvällen, men trots det beslutat sig för att köra från Trollhättan till Stockholm.

Klockan var mitt i natten en decemberdag 2016 bilen strax före Örebro börjat svänga åt sidan samtidigt som det skakade i ratten. Han beslutade dock att köra vidare eftersom det "ändå gick att köra bilen". Däcket var av någon anledning punkterat och den fortsatta bilfärden gjorde att alla däcksrester krängdes av – bilen kördes på tre däck, på det fjärde återstod fälgen och knappt det till slut.

Den spektakulära bilfärden – det sprutade gnistor från fälgen – på E18 genom västra Mälardalen observerades av två lediga poliser som slutat kvällens pass i Köping och skulle till Västerås. De såg hur bilens underrede skrapade i marken medan gnistorna sprutade – men bilen höll hög fart och körde om dem.

De larmade tjänstgörande kolleger och följde efter. Färden gick mot Enköping i hastigheter mellan 80 och 170 kilometer per timme. Fler polispatruller anslöt från såväl Västerås som Enköping.

En hundpatrull från Västmanland lyckades till slut få stopp på bilen i höjd med Enköping. 29-åringen verkade frånvarande och lydde inte polisernas anvisningar, först efter ett bett från tjänstehund kunde han förmås att stanna motorn och kliva ur den svårt ramponerade bilen.

29-åringen hade tur i ett avseende; han blåste positivt i sållningsinstrumentet för alkohol i utandningsluften och företedde tecken på att vara påverkad av narkotika. Men någonstans har de blod- och urinprover som togs på honom slarvats bort.

Alltså kan åklagaren bara åtala honom för grov vårdslöshet i trafik. Det är inte känt när rättegång kan hållas. Frågan om 29-åringens körkort avgörs av Transportstyrelsen i ett separat ärende.