Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körkortssugna 08:or lockas av intensivkurs

Sedan 2008 har Körkorts-express erbjudit intensivkurser och under sommaren är kurserna fulltecknade – inte minst av aspiranter från huvudstaden.

Annons

Trycket innebär vissa problem eftersom körskolelärarna har semester på sommaren.

– Vi löser det genom att jobba extra och också ta in min pensionerade svärfar som är utbildad körskolelärare, säger Magnus Sivén – en av delägarna.

Men det räcker ändå inte riktigt. Några måste de tacka nej till.

– Har de bråttom och anmäler sig sent så kan vi inte ta hand om dem. Just nu kan vi inte erbjuda tider förrän runt vecka 37.

Bolaget startades för 17 år sedan och har sedan 2008 intensivkurs på sin repertoar. De vänder sig i första hand till hela Mälardalen även om de har haft kunder både från Kiruna, Göteborg och Småland.

– Vi tänkte från början rikta oss främst mot eleverna på gymnasieskolan men det finns ju inte så många av dem längre, säger Magnus Sivén och ler lite.

Eleverna kan bo på körskolans internat och plugga stenhårt under några veckor inför uppköring och teoriprov.

– När vi startade med intensivkurserna marknadsförde vi oss till omgivningen. I början hade vi en tjej från Stockholm här. Hon var nöjd och rekommenderade oss för vänner och bekanta och på så sätt fick vi ännu fler kunder därifrån. Nu för tiden är vi fullbokade varje sommar, säger han och nämner även att de kan hålla konkurrenskraftiga priser jämfört med Stockholm tack vara låga omkostnader.

Kraven för att ta körkort har ändrats flera gånger de senaste 20–30 åren. Tidigare låg mycket fokus på hur man tekniskt framförde en bil men nu är planering, riskmedvetenhet och miljötänk viktiga bitar.

– Det största felet eleverna gör nu är att de brister lite i uppsikt och inte tar ner farten i tid inför en korsning till exempel. Då får man jobba på det. Man kan säga att nu för tiden är eleverna sämre i början men bättre i slutet än förr om åren, säger körskolelärare Andreas Peters.

Han ska denna dag ha ett körpass med eleven Saga Moby från Stockholm, förhoppningsvis det sista innan hon kör upp. Hon fick tips om Hallstahammar av sin extrapappa som tagit mc-kort här.

– Det har varit kul och fungerat jättebra. Här slipper jag bli distraherad av vänner och familjen och kan bara ägna mig åt körkortet. Det tar mig ungefär två veckor av min semester vilket innebär att jag hinner vara lite ledig också.

Skulle du rekommendera det här till kompisar?

– Absolut. Dessutom har jag hotat med att själv återkomma kanske nästa år för att ta mc-kort, säger Saga Moby och skrattar.