Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostymkillen kan vara en tjuv på G

Inbrottstjuvar är försiktigare än förr. Planerar länge. Smälter in. Kan rekognosera genom att knacka dörr i kostym. Eller dyka upp som byggjobbare.

Det säger Christer Karlsson, 60, som tipsar om hur man skyddar sig från inbrott.

Han har själv gjort många villainbrott i Västerås, rört sig med kofot innanför jackan och öppnat dörrar på några sekunder.

Det var i slutet av 1980-talet och början av 90.

–Jag var knarklangare och villatjuv, hade bröderna Axelsson efter mig för jämnan, säger han och nämner de legendariska Västeråspoliserna Kjell och Sten Axelsson.

I dag är Christer Karlsson förbundsordförande i KRIS, de kriminellas revansch i samhället. Han grundade förbundet 1997. Då hade han tröttnat efter 33 kriminella år och 53 domar.

Genom KRIS är han uppdaterad i inbrottstjuvarnas i arbetsmetoder.

Många bär handskar för att skydda sig mot den utvecklade DNA-tekniken. Men försiktigheten har ökat generellt.

– Man smyger inte omkring hur som helst i ett villaområde utan skaffar sig koll. Ser till att ha rätt attityd och smälta in. En tjuv kan klä upp sig, låtsas att han går runt med en enkät från ett institut och ber att få ställa två frågor. Så går han vidare tills ingen öppnar dörren. Då kan han slå till, eller om några kompisar gör det.

På hans tid rörde sig Christer Karlsson sig ofta i Västerås utkanter. I villaområden som Irsta, Dingtuna. Så rör sig tjuvar även i dag menar han.

Han fokuserade på kontanter, guld och konst, såg om det var en Bruno Liljefors eller en Sven X:et Erixon. Det är fortfarande hårdvaluta för tjuvar.

Ska man gå i närkamp med en inbrottstjuv?

– Nej aldrig. Det kan sluta illa. Men man kan försöka skrämma.

Före detta tjuvens råd: Så hindrar du inbrott

1. Skaffa larm. Helst med en liten lampa som blinkar. Det skrämmer tjuvarna. Men inte alltid. Det finns de som går in fast det tjuter och räknar med att hinna ta den tavla man sett.

2. Grannsamverkan. Lite uttjatat men bra. Be

någon tömma postlådan när du är borta och kolla att allt är okej.

3. Rörelsedetektor. Många inbrott sker i mörker. Starkt ljus skrämmer tjuven.

4. Ordentligt låsbleck. Många villor har en stor glipa mellan dörr och dörrpost. Där låskolven är synlig får man lätt in en kofot.

5. Göm värdesaker när du reser bort. Lägg i bankfack eller bär in till grannen.

6. Skylta inte i onödan med värdesaker och dyrbar konst.