Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräftfiske i Svartån i höst

I år kan det krävas fiskekort för att fiska i Svartåns centrala delar. Bland alla som löser fiskekort lottas det ut tillstånd att fiska kräftor i augusti.

Fiskerätten i Svartån ägs av Västerås stad som har upplåtit delar för fritt fiske för allmänheten. Sedan 1990 har fiskeklubben Aspen haft ansvar för fisket.

Klubben har tio till-syningsmän som ser till att sportfiskare använder rätt fiskemetoder och inte tar upp för små fiskar.

– De senaste två åren har många små gösar gått upp i ån och samlats nedanför Slottsbron. Vi har sett att oseriösa sportfiskare har tagit upp alldeles för små gösar och vi har haft svårt att stoppa det. Risken är att fiskarna inte hinner fortplanta sig och att de minskar betydligt på sikt. säger ordförande Per-Arne Blomberg i Aspen.

– Om det beslutas om fiskekort för hela sträckan mellan Vallbybron och Mälarbron gör det att vi tillsyningsmän får rätten att beslagta fiskredskap om någon till exempel tar upp en för liten gös. Vi kan också göra en polisanmälan om någon bryter mot fiskereglerna.

Längre tillbaka fanns det mycket flodkräftor i Svartån. Men under kräftpesten 1965 dog nästan alla.

– Vi har provfiskat kräftor vid Vallbybron och neråt ån och vi har fått signalkräftor. Men vi vet i dag inte hur många det finns. Vi vill därför lotta ut 50 tillstånd att fiska kräftor den 13 augusti bland alla som löst säsongskort. Utifrån det kan vi få en bra uppfattning om hur mycket kräftor det finns och om vi årligen kan ordna kräftfiske.

I dag tar kultur-, idrotts- och fritidsnämnden beslut om fisket i Svartån.