Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på skärpta straff

Åklagaren kräver att hovrätten skräper straffen för de inblandade i extremistbråket på Hammartorget i Hallstahammar förra våren.

– Hade samtliga inblandade varit vuxna, ansåg jag att de från vänstersidan borde fått fyra år för grov misshandel och de från högersidan fått tre år för försök till grov misshandel, säger åklagare Lars Göransson.

Nu är det hela inte så enkelt eftersom flera av de inlandade räknas som ungdomar och ska ha straffrabatt för det.

Dessutom ska de som fått svåra skador också få rabatt på sina straff.

Det var den 26 maj förra året som en grupp vänsterextremister attackerade två högerextremister som under dagen delat ut flygblad i Hallstahammar.

De två högerextremisterna skadades svårt, en av dem så svårt att han var nära att avlida av skadorna som han ådrog sig.

De två högerextremisterna var inte helt försvarslösa eftersom de hade diverse tillhyggen med sig som de troligen skulle använda till att misshandla sina motståndare.

Förhandlingarna avslutades i fredags förra veckan efter fem dagars förhandlingar.

– Inget nytt kom fram under förhandlingen, som jag anser skall förändra de ställningstaganden som jag gjorde i tingsrätten. Vi tittade på samtliga vittnesmål och förhör på videoband, berättar åklagare Lars Göransson.

Inte heller försvaret hade ändrat sin inställning sedan tingsrättsförhandlingarna utan hävade att samtliga inblandade mer eller mindre skulle frias på alla åtalspunkter.

Dom faller om två veckor.