Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativa idéer i första lyan

Rockigt och tjejigt, svart och rosa. Och höga klackar. När Carolina Axberg inredde sin etta kom favoritfärgerna och kärleken till snygga skor väl till pass.

Hallen är liten, men rummet är rymligt. Carolina får plats med en stor säng och i andra änden av rummet en rejäl soffa där vännerna samlas och umgås eller tittar på tv tillsammans. 

– Det var viktigt för mig att köpa en soffa med divan så att många får plats, säger hon.

Carolina flyttade in i februari. Det är hennes första egna lägenhet. Hon är uppvuxen i Tillberga.

Stilen i lägenheten är tuff och mjuk på samma gång. Mönster i en lykta går igen i tapeten. Detaljerna är genomtänkta.

–Tjejigt med lite rockigt, säger Carolina när hon ska sammanfatta sin stil.

Hon lyssnar gärna på hårdare rockmusik och rocksymbolen dödskallen finns som dekorativt inslag - i glas på två ställen och i akvariet som förströelse för fiskarna.

Akvariet fanns inte med i ursprungsplanen, men kom till som ett upplivande inslag eftersom Carolina tyckte att rummet såg lite kalt ut.

– Jag tycker det passar bra där i hörnet, jag kan nästan komma på mig med att titta på fiskarna mer än tv, säger Carolina och skrattar.

En insikt hon fått är att låta idéerna komma vartefter, att inte stressa fram lösningar.

Att flytta hemifrån innebär att man får göra mer själv. När Carolina fick hyresrätten var den sliten och väggarna var fulla av borrhål.

– Jag har målat om lister, spaklat, målat och tapetserat. Det var bara att sätta igång.

Lite knepigt blev det när tapeten skulle upp. Att premiärtapetsera med mönsterpassning var hon inte förberedd på. Men efter ett avbrott, en felskuren våd och viss eftertanke färdigställde hon fondväggen.

Hon har också målat köksmöbeln svart, hittar man inte prick det man vill ha får man göra det själv.

Några av de älskade skorna med skyhöga klackar har Carolina låtit bli en del av inredingen. Åker hon utomlands kompletterar hon gärna med ett par skor som souvenirer.Skorna hänger uppradade i galler mot väggen.

– Jag hittade inget galler som passade klackarna, men så föreslog mamma kompostgaller från Obs. Vi satte ihop galler två och två, sprejmålade i svart och satte upp mot väggen med gardinstångshållare.

Det mesta i möbelväg har hon köpt nytt, en ärvd stol märkt 1925 är det äldsta i möblemanget.

– Vill man verkligen ha det så som man vill, var det mycket dyrare än jag trodde, konstaterar hon, om att flytta till egen bostad.

Men det kan det vara värt. Det är viktigt att ha det rent, ordningsamt och fint hemma, tycker hon.

– Det är hemma man ska trivas bäst och det går inte om man tycker att man har det fult hemma.