Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriminolog: Då skriver 41-åringen in sig i svensk rättshistoria

Åtalas och fälls den 41-åriga eskilstunakvinnan, som sitter häktad misstänkt för mordet på sin far och mordförsöket på sin mor, för alla misstankar hon figurerar i, skriver hon för alltid in sig i den svenska kriminalhistorien.

Annons

Åtminstone enligt kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki.

- Om hon blir åtalad för alla brott som hon kan tänkas ha gjort sig skyldig till så blir hon nog en av de allra mest brottsbelastade kvinnorna, om inte rent av den mest belastade, i Sveriges moderna historia, säger Sarnecki.

Än så länge har hon formellt sett enbart blivit delgiven misstankar om mord och mordförsök på sina föräldrar.

Men i bakgrunden finns mer eller mindre starka misstankar om följande brott:

✓Mordförsök (förgiftningen av dåvarande maken i februari 2015)

✓Mord, alternativt anstiftan därtill (makens drunkning i Hjälmaren i augusti 2015)

✓Försök till grovt bedrägeri (makens livförsäkring)

✓Sexuellt utnyttjande i beroendeställning (de två asylsökande pojkarna i Eskilstuna)

✓Grov misshandel, alternativt anstiftan därtill (de två asylsökande pojkarna)

Som VLT tidigare skrivit finns uppgifterna om att hon i samband med en utlandsresa skulle ha försökt förgifta sin make i februari 2015, med i det material som försäkringsbolaget If överlämnat till polisen. Enligt uppgifter i bland annat Expressen påstås 41-åringen ha gett sin make någon form av injektion som tvingade honom att söka läkarvård såväl utomlands som i Sverige.

Förgiftningen skedde bara en månad efter det att makens livförsäkring tecknades, med 41-åringen som ensam förmånstagare på maxbeloppet 2,5 miljoner kronor.

If nekade kvinnan pengarna med hänvisning till den egna utredningen som bland annat sa att makens namnteckning var en förfalskning.

I juni i år trädde två asylsökande pojkar fram i Eskilstuna-Kuriren och berättade att 41-åringen tvingat dem till sex under hot om att de annars skulle utvisas. Polis och åklagare inledde en förundersökning som dock lades ned efter tre veckor. Det beslutet har pojkarnas målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz begärt överprövning av.

Den 11 juli blev samma pojkar svårt misshandlade i Eskilstuna av en grupp på sex-åtta yngre män. Av dessa har de drabbade pekat ut två: den nu mordmisstänkte och häktade 18-åringen samt en 25-åring som är sambo med en av 41-åringens döttrar. Pojkarna skadades allvarligt vid misshandel. Den ena blev knivskuren medan den andre fick en arm avslagen. Enligt vittnesmål från pojkarna ska gärningsmännen ha fällt ord i stil med ”ni ska ge f-n i att snacka om vem ni ligger med” under misshandeln.

Jerzy Sarnecki tror dock inte att den 41-åriga kvinnan i slutänden blir åtalad för samtliga dessa brott:

- Jag tror sannolikheten att hon åtalas och senare fälls för alla dessa brott är mycket låg, säger Sarnecki, som tillägger att det, historiskt sett, finns män som dömts för allvarligare saker än så.

- Men i en jämförelse med andra kvinnor kan hon bli den mest brottsbelastade genom tiderna.