Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen för grisenbekymrar ministern

Situationen för Sveriges grisbönder gör landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) "mycket bekymrad".

Under den senaste månaden har situationen för Sveriges grisnäring hamnat i en akut kris.

Orsaken är att Tyskland, efter en dioxinskandal, inte får avsättning på sina exportmarknader Ryssland och Kina - och i stället dumpar stora mängder billigt fläskkött inom EU.

Samtidigt stiger foderkostnaderna brant.

Sammantaget skapar det en situation där Sveriges grisbönder går med stora förluster.

Landsbygsministern, tidigare jordbruksministern, Eskil Erlandsson var på fredagen inbjuden till makarna Jeanette och Fredrik Elander som har grisproduktion på gårdarna Äs och Viggby norr om Västerås.

- De senaste tio-femton åren har uppfödning av en miljon grisar försvunnit i Sverige. Upp till 25 procent av grisuppfödarna håller på att avveckla sin verksamhet. Det finns ingen lönsamhet - något är fel! sade Jeanette Elander med skärpa till ministern när han fanns på plats i det Elanderska köksbordet i sällskap med bland annat LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.

Jeanette Elander förespråkar en kombination av akutstöd för att komma tillrätta med de omedelbara problemen, följd av ett långsiktigt arbete för att göra grisuppfödning lönsamt.

- Jag är djupt bekymrad, sade Eskil Erlandsson med eftertryck och förklarade hur han och regeringen - och EU - arbetar för att lösa problemen:

- EU:s veterinärmyndigheter arbetar allt de kan för att åter förmå Kina och Ryssland, som är stora exportmarknader, att köpa tyskt fläskkött. Det finns inte några giftiga produkter ute på marknaden. Kommer den exporten igång så finns det inte det överskott som driver ner priserna.

På lång sikt pekar Eskil Erlandsson på det arbete som han som jordbruksminister den senaste mandatperioden :

- Vi måste förenkla regelverket och se till att grisproduktionen är konkurrenskraftig. Vi har så många goda förutsättningar; gott om mark, gott om vatten, en mycket hög utbildningsgrad bland dem som arbetar med jordbruket.

Eskil Erlandsson har också givit Konkurrensverket i uppdrag att utreda hur pengarna fördelas för den mat vi köper; når verkligen de dryga pengar vi betalar för maten hela vägen ner till den som producerar maten i den utsträckning den ska.

Och viktigast av allt; konsumenter är noga med att köpa svenskt; men till skolmatsalar, förskolor, äldreboenden, sjukhus och vårdhem - där gäller lagen om upphandling där man tittar på kronorna, inte på köttets ursprung.

Där vill Eskil Erlandsson se en annan typ av upphandling, så att man inte upphandlar i så stora kvantiteter att enbart ett fåtal grossister kan leverera; ge plats för småskalig leverans av närproducerat även till kommuners och landstings inköp av mat.