Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krist-demokrater: Det krävs ett trendbrott för svensk gymnasieskola

Med den nya gymnasieskolan tar vi ett stort steg framåt för svensk skola, inte minst för de elever som vill utveckla ett yrkeskunnande. En av de största utmaningarna är att skapa en skola där alla elever känner sig bekräftade och stimulerade.

Ett viktigt redskap i det arbetet är att elever med praktiska förmågor uppmuntras och beröms på samma sätt som elever med mer teoretiska talanger. Entreprenörskap, kreativitet och praktiskt know how är minst lika viktigt för en stark framtid såväl för Sverige som för människan.

Under en lång tid har gymnasieskolan haft en alltför ensidig betoning på teoretiska kunskaper och högskolebehörighet på bekostnad av yrkeskunnighet. Denna inriktning har drabbat många elever, inte minst i form av försämrad självkänsla och förlorad stolthet. Kravet på att alla elever ska uppnå högskolebehörighet har onekligen lett till en skola där många elever lämnats efter.

Det krävs ett trendbrott för svensk gymnasieskola. En viktig utgångspunkt är att elever med fokus på yrkeskunnande ska kunna utvecklas och stimuleras på samma sätt som elever med sikte på akademiska studier. Yrkeskunskaper ska tas till vara på samma sätt som teoretiska begåvningar. Det handlar om att se till varje elevs behov och förutsättningar. Skolan ska lyfta, inte sänka elever. Vår övertygelse är att varje elev kan lyckas i skolan med rätt stöd och motivation. Viktigt är också att få komma ut i vuxensamhället, ha tillgång till bra förebilder och lära sig vad yrkeslivet kräver.

Kristdemokraterna har länge kämpat för att yrkesprogrammen ska utvecklas och yrkeskunnande uppvärderas. Det blir nu äntligen verklighet. Lärlingsprogrammen blir permanenta, yrkesprogrammen ges en ökad programfördjupning och entreprenörskap ska betonas mycket mer jämfört med i dag. Och det viktigaste är att ingen elev på yrkesförberedande program ska stängas ute från högre utbildning. Vi skapar nu förutsättningar för en modern gymnasieskola, en skola där alla elever räknas och där alla elevers talanger är viktiga.

Men skolan står fortsatt inför många nya utmaningar. Riksdagen har beslutat om en ny läroplan, lärarna ska få möjlighet att få lärarlegitimation, indelning av stadier förändras. Därför erbjuder vi dig att vara med och lyssna till några av de förändringar skolan står inför. Hur vill du att skolan ska se ut i Västerås under den kommande mandatperioden? Vi vill dela några av våra tankar som kristdemokratiska skolpolitiker och gärna veta vad du tycker. Den 10 maj bjuder därför Kristdemokraterna in till en kväll om skolan. Välkommen att kontakta oss för att delta!

Familje- och skolpolitik hand i hand är ett av våra recept för ett mänskligare och framgångrikare Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel