Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krist-demokrater: Lev nyktert för barnens skull

Imorgon, den 13 maj, uppmärksammas Folknykterhetens dag över hela Sverige. Enligt beräkningar från Folkhälsoinstitutet växer vart femte barn upp i hem med föräldrar som dricker för mycket och upplever oro. Det handlar om minst 400 000 barn som är i behov av trygghet.

Annons

Sångerskan Jessica Andersson har i sin bok delat med sig av sin uppväxt med en alkoholmissbrukande mamma. Att komma hem till ett hus där dammsugaren var i gång signalerade trygghet. Att mamma dammsög innebar en paus från alkoholen.

Att växa upp i en miljö med missbruk innebär ofta oro och otrygghet. Barnen kan ha bevittnat eller utsätts själva för våld. De skäms för föräldrarnas beteende eller får ta ett överdrivet stort ansvar för föräldrar och syskon för att familjens vardagsbestyr ska fungera.

Förutom det lidande som drabbar ett barn som växer upp med missbrukande föräldrar vet vi av forskning att dessa barn löper fem gånger högre risk än andra barn att själva hamna i missbruk och kriminalitet. För att förhindra framtida missbruk och kriminalitet måste barn som i dag växer upp med missbrukande föräldrar uppmärksammas och nås med särskilda insatser.

Många kommuner har gruppverksamhet för de barn som de kommer i kontakt med, i bästa fall ett hundratal barn per år. Men det betyder att de allra flesta barn som växer upp i missbruksmiljöer inte nås av några insatser alls.

De kommunala insatserna måste förstärkas – gärna i samarbete med ideella organisationer. En allmänt högre kunskap och beredskap hos alla som arbetar professionellt med barn, till exempel förskolelärare, fritidspedagoger och skolpersonal, behövs också.

Vuxenvärldens rädsla för alkoholism bland kolleger, grannar eller de egna barnens kompisars föräldrar behöver motas i grind. De flesta vuxna sticker huvudet i sanden när det kommer till alkoholism eller missbruk hos någon de känner. Även när de ser och vet att barn far illa i större eller mindre utsträckning. Detta dubbla svek känner barnen och deras tillit till världen försvagas ytterligare.

Mammor och pappor tror ofta att deras barn inte märker om de är påverkade av alkohol. Men så är det inte. Generellt tycker barn att det är obehagligt när deras föräldrar dricker. När föräldrarnas beteende ändras känner de inte längre igen mamma eller pappa. Det finns därför goda skäl för alla föräldrar att fundera över hur alkoholvanorna uppfattas av barnen.

Vi kristdemokrater ger barn som växer upp i miljöer med missbruk en röst. Vår familjepolitik och restriktiva alkoholpolitik gör deras vardag bättre.

Vi vill att färre barn ska ha en klump i magen, liksom den unga Jessica Andersson, på vägen hem.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel