Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokrater: De äldres valfrihet hotad med de rödgröna

Kristdemokraterna och Alliansen har satt igång en valfrihetsrevolution för äldre under mandatperioden. Ja, det låter kanske förmätet, som ”värsta valfläsket”.

Men det är faktiskt helt sant. Problemet är bara att alla kommuner i Sverige inte har märkt det ännu. Och att hela revolutionen riskerar att gå om intet om de rödgröna vinner valet.

Den 1 januari 2009 började lagen om valfrihet (LOV) att gälla, även kallat Fritt val. Fritt val kan enklast förklaras med att äldre får vara med och bestämma hur man vill bo och vilken typ av hemtjänst man vill ha – och vem som ska utföra den. Kommunerna öppnar för fler alternativ än bara den kommunala äldreomsorgen. Det kan vara ett kooperativ, en församling eller en privat aktör som driver äldreboenden och utför hemtjänst.

I Västmanlands län är det tre kommuner som ligger i framkant. Västerås införde redan i januari 2008 valfrihet i hemtjänsten vad gäller både utförare och hemtjänstens innehåll och stort utrymme att välja boende. Sedan är det Arboga och vänsterpartistyrda Fagersta som har bestämt sig för att införa valfrihetssystem. Hallstahammar och Sala har inte bestämt sig än.

Det är kommunerna själva som avgör, men vi hoppas förstås att man i dessa två kommuner kommer fram till att de äldre borde få möjlighet att välja boende och hemtjänst – precis som i Arboga, Fagersta och Västerås.

I Norberg har man tyvärr bestämt sig för att inte införa fritt val. Övriga kommuner i länet – Kungsör, Köping, Skinnskatteberg och Surahammar – hamnar på den ”svarta listan”. Där har man inte visat något som helst intresse för äldre valfrihet och har inte sökt några medel som regeringen erbjudit.

Förvånansvärt många vänsterstyrda kommuner har valt att både söka och införa Fritt val. Detta trots att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej till LOV i riksdagen. Man sade sig vara ”emot etableringsfrihet” för att den ”gynnar de större aktörerna”.

Men man talade mot bättre vetande. Efter att Tillväxtverket nu utvärderat LOV, så har det visat sig att många nya små hemtjänstföretag har bildats. 80 procent av dem är fristående och ingår inte i koncerner. Framför allt har detta gynnat kvinnor, som kunnat starta eget och stärka sin situation på arbetsmarknaden.

Lars Ohly har sedan varit ute och sagt att han vill belöna kommuner som inte satsar på alternativ och valfrihet för de äldre! Kanske inte förvånande att vänsterpartiet med sin historia agerar på det viset, men det säger en del om vem Mona Sahlin och Maria Wetterstrand har att samarbeta med om ohlyckan är framme den 19 september. De äldres frihet är hotad och det på allvar!

LOV är en enormt lyckad reform. 175 kommuner har infört eller ska införa Fritt val. Redan i dag bor halva Sveriges befolkning i kommuner som har Fritt val. Vi inom Kristdemokraterna oroas dock av att en hel del kommuner ännu inte har vaknat. Därför kommer vi – tillsammans med övriga allianspartier – att göra LOV obligatoriskt i alla kommuner under nästa mandatperiod. Äldre ska naturligtvis få välja och bestämma mer – oavsett var man bor.

Valfrihetsrevolutionen måste också leda till att man får ett värdigt liv, när man väl har gjort sitt val. Kristdemokraterna driver därför också en parboendegaranti, att man ska få ta med sig sin maka/make till det nya boendet om båda är överens om detta.

Vi driver också att lokala värdighetsgarantier er ska upprättas – som bland annat ska försäkra att man får komma ut i friska luften varje dag, att man får välja mellan olika maträtter och att man får en meningsfull social vardag. Vi hoppas därför på förnyat förtroende den 19 september. Alla ska kunna känna sig trygga med att bli gamla i Sverige!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel