Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokrater: Det är hög tid att avskaffa tv-licensen

I Sverige måste alla som har en tv-mottagare betala tv-licens. Detta är en kvarleva från tiden då alla med radiomottagare och radiosändare var tvungna att söka tillstånd och betala avgift för det. Radiotjänst skapades för att hantera tv-avgifterna och fördela pengarna från avgifterna till public service.

Vi anser att det är ett in-effektivt och gammalmodigt sätt att hantera och finansiera verksamheten genom Radiotjänst. Den administrativa kostnaden för Radiotjänst är i dag cirka 164 miljoner kronor per år. Dess-utom är systemet mycket orättvist. Den fattige pensionären eller studenten får betala lika mycket som de mera välbeställda.

Eftersom public service anses tillhöra allmännyttan är det rimligt att finansieringen sker efter ekonomisk bärkraft och inte med en avgift per hushåll. Kostnaden fördelas då på individ-nivå. I stället för ett avgiftssystem med fakturor kan systemet fungera på samma sätt som begravningsavgiften, det vill säga, en procentsats av den skattepliktiga inkomsten.

Tanken med tv-licensen var ju att alla inte hade tillgång till tv eller public service, och därför skulle inte alla debiteras avgifter för det. I dag har i stort sett alla tillgång till det – om inte genom radio och tv, så genom internet, där programmen kan ses direkt eller i efterhand och med rätt utrustning till samma bildkvalité som i en tv-mottagare.

Därmed har teknikutvecklingen sprungit ifrån systemet med en radio- och tv-avgift. Med denna förändring kommer alla solidariskt att bidra till public service efter bärkraft och därmed behövs inte myndigheten Radiotjänst. Den kan då avvecklas och dess medel kan i stället gå till programverksamheten.

Kristdemokraterna antog vid sitt riksting 2009 en motion om att verka för tv-avgiftens avskaffande. Vi som kristdemokratiska kandidater kommer att arbeta för att detta genomförs.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel