Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokrater: En tryggare och varmare vård

För en god och säker vård krävs till exempel personal, läkemedel, säkra rutiner och hög hygienisk standard. Minst lika viktiga faktorer är ett helhetsperspektiv runt patienten samt personalens kunskapsnivå.

Det finns många tecken på att Sveriges medicinska resultat är i världsklass, men också på att vi har brister vad gäller bemötande, helhetssyn och förebyggande åtgärder. Sällan framkommer dock att det finns en yrkeskår som redan har hela kunskapen vi ropar efter – nämligen sjuksköterskorna med sin vårdvetenskapliga kunskap.

Även för undersköterskorna är dessa kunskaper centrala. Genom att lyfta fram vårdvetenskapen för att bättre komplettera den medicinska vetenskapen kan vården utvecklas till att bli mer hälsofrämjande och något varmare.

Forskning och evidens är förutsättningar för säker och effektiv vård. Det finns mycket kunskap, men vi har ett problem med att kunskapen inte alltid kommer verksamheten tillgodo.

Vi föreslår därför att sjuksköterskor som forskar inom geriatrik arbetar 50 procent på ett äldreboende och samtidigt forskar 50 procent av tiden, då finns möjlighet till kunskapsöverföring. Vi föreslår också att avdelningarna på sjukhusen har särskilt ansvarig personal som söker efter nya forskningsrön.

Samhället investerar årligen stora summor i forskning och utbildning. Det är dags att sätta i system att investeringarna verkligen når ända fram till dem de berör – medborgarna.

Elisabeth Wäneskog

kandidat (KD) i valet till Västerås kommunfullmäktige

Malin Gabrielsson

kandidat (KD) i valet till landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel