Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokrater: Finns inget hot mot högkostnadsskyddet

Trots att vi bara är i mitten av mars så har regeringskansliet påbörjat sitt arbete med nästa års budget. Som vanligt vänds varje sten och varje utgiftsområde granskas noga inför den avvägning som ska göras innan budgeten för 2012 blir ett färdigt förslag efter sommaren.

I medierna har det framstått som om socialminister Göran Hägglund vill höja frikortsgränsen för läke-medel. Något förslag om en höjning finns dock inte! Det aktuella TT-telegrammet hade en tydlig information om detta. Där sägs inget om att socialministern kommer att driva frågan.

Högkostnadsskyddet är ett av de statliga stöd som inte på något sätt är indexerat för att följa den ekonomiska utvecklingen. Högkostnadsskyddet har varit oförändrat sedan 1999, således under tolv år. Egen-avgiften har därför minskat kraftigt i värde.

Prisbasbeloppet och inkomstutvecklingen är de vanligaste använda styr-indexen. Att högkostnadsskyddet, precis som exempelvis maxtaxan i barn-omsorgen, inte kopplades till något index måste ses som en kvarstående brist på styrning och konsekvens från den socialdemokratiska eran.

Vi har i dag allt fler verkningsfulla läkemedel som ger lindring och bot. Det ska vi vara glada för. Samtidigt ser vi hur kostnaderna för dessa läkemedel ökar.

Vi är klart medvetna om att högkostnadsskyddet har mycket stor betydelse för många patienter och vi kristdemokrater vill ha det kvar. Ingen ska bli utan medicin på grund av svag ekonomi. Läkemedel ingår dessutom i socialtjänst-normen.

Det finns alltså inga skarpa förslag på ändring. Där-emot vet vi att vid en eventuell diskussion i regeringen om ändrade gränser för högkostnadsskyddet för läkemedel, kommer det att tas hänsyn till patienternas ekonomiska situation.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel