Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokrater: Hela Västmanland ska leva

Vi Kristdemokrater vill att hela Västmanland ska leva. Landsbygden måste få större plats på den politiska agendan.

Undertecknade eftersträvar god samhällsservice på landsbygden. Det kan handla om vård och omsorg, kollektivtrafik och bredband. För att göra detta möjligt krävs planering för landsbygden. Vi vill se en utveckling av byar för att öka förutsättningarna för god service. Det är också en fördel att bygga utmed befintliga vägar eftersom det ökar förutsättningarna för kollektivtrafik.

Vi är medvetna om de problem som skapas då ”stadsfolk” flyttar ut på landet. Det handlar till exempel om lukt och buller från lantbruk. Vi är därför restriktiva med att ge tillstånd till nya bostäder intill lantbruk eftersom det kan skapa problem för lantbrukaren.

Bilen är landsbygdens vän. Det är inte kostnadseffektivt att planera in kollektivtrafik överallt. Problemet är ökade utsläpp från fossila bränslen. Vi vill därför att vi i Västmanland satsar på ökad tillgänglighet till förnybara bränslen. Vi vill främst verka för lokalproducerad biogas och laddstolpar för elbilar. Vi vill att kommunerna tar initiativ till att samarbeta med lantbrukarna och andra aktörer för biogasproduktion. Men vi vill ändå stoppa mackdöden och ge dispenser från kravet på förnybara bränslealternativ till dem som driver bensinmackar på landet tills förnybara bränslen fått en högre produktionsvolym.

Det ska vara enkelt att driva företag på landsbygden. I Västerås finns konceptet En väg in med snabb kontakt med myndigheter, till exempel för bygglov. Detta borde gälla i hela Västmanland i alla kommuner. Det ska räcka med att tala med en person i kommunen för att få den hjälp som behövs. Kristdemokraterna föreslår även minskat regelkrångel, behålla säsongs- och deltidsarbete och minska momsen.

Kristdemokraterna har länge verkat för att kommunerna, som har det övergripande ansvaret för planering och byggande, ges rätt att besluta över strandskyddet. Skyddet har stärkts där exploateringstrycket är stort. Nu har kommunerna möjlighet att i översiktsplaneringen peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, där det blir enklare att besluta om upphävande av och dispenser från strandskyddet.

Fastighetsskatten har avskaffats. Krist-demokraterna vill nu att taxeringsvärdessystemet för bostadsfastigheter skall avskaffas. Vidare att fastighetsägarna ska ges möjlighet att fritt sälja mark och bilda nya fastigheter.

Avslutningsvis vill vi säga att Kristdemokraterna har kommit ut med rapporten Levande landsbygd – ett mänskligare Sverige, och som kan laddas ner från partiets hemsida.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel