Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokrater: Nu startar omvårdnadslyftet!

Att locka fler personer till arbete och utveckling inom äldreomsorgen är en av välfärdens mest avgörande framtidsfrågor. Äldreomsorgens rekryteringsbehov kommer att öka kraftigt under kommande decennier.

I år börjar cirka 3 400 ungdomar gymnasiets vård- och omsorgsprogram. Men det totala rekryteringsbehovet för äldreomsorgen är uppskattningsvis 15 000 personer per år. En stor majoritet av äldreomsorgens medarbetare tar andra vägar i yrket än via gymnasiets program.

Regeringen har mot denna bakgrund beslutat att satsa en miljard kronor på Omvårdnadslyftet – en utbildningssatsning för äldreomsorgens medarbetare. Satsningen inleds i år och innebär att det för första gången på nationell nivå anges vilka kunskaper som behövs för grundläggande arbete och specialiserade uppgifter inom äldreomsorgen.

Målsättningen är att Omvårdnadslyftet kan leda till att fler personer kan rekryteras och förmås fortsätta att utvecklas inom äldreomsorgen. I förlängningen leder det till en ökad trygghet för de äldre och deras anhöriga.

När det gäller specialinriktningar och vidareutbildningar, så har Socialstyrelsen uppdraget att peka på inom vilka områden som personal behöver särskilda kunskaper. Det kan handla om demensvård, palliativ vård, kost och nutrition, rehabilitering med mera. Detta ger helt nya möjlig-heter att utvecklas inom arbetet i äldreomsorgen. Utbildning inom specialinriktningarna kommer att kunna påbörjas under nästa år. Kommunerna kommer att ersättas efter hur många poäng medarbetarna uppnår. Dessutom utbetalas en premie på 150 miljoner kronor som kommer att baseras på vilka resultat kommunerna uppnått under hela satsningen. Denna lösning skapar dynamik och incitament att nå så goda resultat som möjligt.

Omvårdnadslyftet ger också möjligheter att jäm-föra kommunernas resultat och vilken utbildningsnivå som äldreomsorgens personal har. Det blir framöver en viktig parameter för att bedöma kvaliteten på och utvecklingen inom kommunernas äldreomsorg.

Att bemötas av tillräckligt med personal – med rätt kompetens – är avgörande för att äldre personer ska uppleva sin tillvaro som värdig och trygg. Men en bra personalsituation kan inte kommenderas fram – medarbetarna måste få möjlighet att växa i sina yrkesroller. Omvårdnadslyftet är en investering i medarbetarna, en investering i äldreomsorgens viktigaste resurs.

Maria Larssonbarn- och äldreminister

Maria Lindelöfgruppledare i Västerås kommunfullmäktige

Elisabeth Wäneskogledamot av äldrenämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel