Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina Östman (C): Förnya Återbruken

Vi i Västerås kommun är bland de bästa i landet på att återvinna vårt miljöavfall. Varje västeråsare lämnar i genomsnitt cirka 18,7 kilo var varje år till våra Återbruk.

Att vi i Västerås är särskilt duktiga på att återvinna märks inte minst vid ett besök på något av våra Återbruk en vanlig helg. Då står bilarna på kö för att slänga skräp, ofta med en släpkärra bak på bilen. I otåligheten av att snabbt klara av detta ärende, händer det att en och annan låter motorn vara igång. Och då ska särskilt beaktas att en vanlig väntetid är mellan 15 och 20 minuter.

Utifrån denna återvinningsiver kan jag inte låta bli att fundera över om organisationen kring Återbruken skulle kunna förändras för att därmed öka kapaciteten och genomflödet. Jag anser bland att annat att välbesökta Återbruk behöver göras större och att mer personal och längre öppettider är nödvändigt på helgerna.

Jag efterfrågar även nya arbetssätt för att klara de tillfällen när mängden avfall är särskilt stor. Ett exempel är hanteringen av trädgårdsavfallet, som på hösten består av löv och på våren av ris. En idé för att lösa detta är att under begränsade perioder upplåta särskilda uppsamlingsplatser på olika ställen i hela kommunen – förslagsvis med särskilt fokus på ytterområden och landsbygden för att därmed undvika långa transporter.

Sist men inte minst,vill jag att skyltar som förbjuder tomgångskörning sätts upp på samtliga Återbruk. Inte minst för att själva idén med Återbruk är att bevara miljön och att motverka klimatförändringar. Ett sådant förbud ger också en bättre arbetsmiljö för de anställda vid våra Återbruk.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel