Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina Östman (C): Inte de nya reglerna det är fel på utan hur man informerat om dem

Angelica Emmoth skriver om problemen med de nya reglerna för närvarotid och avgift som införts i förskolan från årsskiftet. Ett argument som framförs är att reglerna ska vara enkla för alla föräldrar att förstå.

Annons

Jag håller fullständigt med om detta, men vill samtidigt hävda att bristen inte ligger i själva reglerna, utan i stället handlar om bristen av god information vid införandet. Utifrån egen kontakt med pedagogiska nämndernas stab, har jag fått veta att en anledning till införandet av nya regler var förekommande oegentligheter på vissa förskolor när det gällde redovisning av antal förskolebarn som faktiskt vistades på förskolan. Detta gjorde att vissa förskolor fick ett alltför högt ekonomiskt bidrag.

En annan uppgift som utelämnades, var att beslutet om förändringar i barnomsorgen var väl förankrat hos personalen på förskolorna genom bland annat personalens deltagande i referensgrupper. Med utgångspunkt i detta, borde det följebrev som skickades ut i samband med att förändringarna skulle träda i kraft varit tydligare.

Samtidigt var det olyckligt att två olika blanketter för beräkning av behov av barnomsorg och inkomstuträkning skickades ut. Detta skapade än mer förvirring och frustration, inte minst då information om bedömningsnivåer utelämnades. Det framgick över huvud taget inte att det bara fanns tre möjliga nivåer för bedömning av närvarotid – 15 timmar (för föräldralediga), 20 timmar (för arbetslösa) och heltid (för övriga). Hade denna information framgått tydligt, är jag säker på att mycket frustration och misstänksamhet hade kunnat undvikas.

Att utelämna viktig information när det gäller stora beslut som berör många är aldrig bra. I stället bör regeln vara övertydlighet och grundlighet i syfte att skapa förståelse för nödvändiga beslut, särskilt när dessa beslut leder till försämringar för vissa grupper.

Det är mig oförståeligt varför så mycket viktig information utelämnades och jag hoppas att efterföljande frågor och problem har lett till eftertanke hos berörda tjänstemän.

Som Centerpartist kommer jag även fortsättningsvis att aktivt bevaka kommunens informations- och kommunikationsarbete och i beslutande roll efter valet hoppas vi i Centerpartiet aktivt kunna medverka till bättre information till västeråsarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel