Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina Östman (C): Jobb är ingen ändlig resurs

Utifrån pågående debatter om tillgången på arbete är det lätt att tro att antal jobb i samhället är begränsat och att detta innebär att jobben faktiskt kan ta slut. Detta resonemang innebär också att påståenden såsom att ”invandrarna kommer hit och tar jobben” eller att ”jobb i privat sektor skapas på bekostnad av jobb i offentlig sektor” blir trovärdiga.

Som sann centerpartist hävdar jag i stället att antal jobb i samhället styrs av antal idéer hos medborgarna. Vi inom Centerpartiet ser möjligheter hos alla människor i samhället. Vi tror på människors förmåga och på människors visioner. Utifrån detta perspektiv tror vi på att främja företagsamhet.

Innovationer och förverkligande av drömmar ger en oändlig uppsjö av nya jobb i samhället. Med detta synsätt, kan jobben aldrig ta slut så länge det finns människor som drömmer och har idéer att förverkliga.

Under våra fyra år i regeringen har vi uppfyllt många drömmar och därigenom har många nya jobb skapats. Genom rut-avdraget (avdrag för hushållsnära tjänster) har vi hjälpt många människor från utanförskap i samhället till stolthet och självkänsla. Rut har skapat jobb för mer än 11 000 människor och får regeringen sitta kvar, spår branschen att minst 50 procent fler behöver anställas.

Vi har påbörjat arbetet med att göra det enklare för företag att anställa genom bland annat regelförenklingar, och lägre arbets-givaravgifter. Vi har gjort det tryggare att vara företagare genom att förändra villkoren för arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och föräldraförsäkring för egna företagare.

Vi har skapat valfrihet inom vård och omsorg – något som både gynnar producent och konsument. Det finns dock mycket kvar att göra och därför ber vi om fortsatt förtroende i regeringsställning.

Vi vill utveckla rut-avdraget genom att bland annat inkludera it-tjänster. Genom att införa ett rit-avdrag vill vi uppfylla ungdomars drömmar om ett riktigt jobb. Ungdomar i dag är fantastiska på att hantera datorer och ny teknik. Denna kunskap skulle kunna komma fler till livs om vi möjliggjorde en kunskapsöverföring genom rit-avdrag.

Vi vill satsa ännu mer på de gröna näringarna och utvecklingen av ny energi- och miljöteknik. Genom satsningar på forskning, utveckling och nyföretagande vill vi göra Sverige till ledande i världen inom dessa områden.

Slutligen vill vi skapa en mer flexibel och rörlig arbetsmarknad. Lagen om anställningsskydd (las) får inte vara trygghet för vissa och utanförskap för andra. Las får inte heller motverka rörlighet på arbetsmarknaden, så att människor inte vågar utvecklas och byta jobb av rädsla för att hamna sist på las-listan. Trygghet i anställningen ska baseras på kunskap och kompetens, inte på antal anställningsår i företaget.

Vi vill skapa en arbetsmarknad där alla individer räknas och där alla människors idéer får växa. Vi vill fortsätta att uppfylla drömmar för alla.

Vill du bidra till att göra detta möjligt? Då ska du rösta på Centerpartiet i riksdag, landsting och kommun den 19 september.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel