Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina Östman (C): Kloka beslut ger en god samhällsekonomi

Sommaren är en utmärkt tid för återtanke och reflektioner. En tid att samla kraft inte minst inför årets valrörelse. Som många andra har jag haft förmånen att vara semesterledig och i år spenderades delar av min semester hos min gamla värdfamilj i USA.

Även om resan präglades av avkoppling och återanknytning till gamla minnen, var resan till USA också en samhällsekonomisk aha-upplevelse.

Det går nämligen inte att undgå att tala om ekonomisk kris och dess effekter, eftersom den globala ekonomiska krisen har satt så djupa spår i den amerikanska folksjälen. Under min USA-resa kände jag mig lyckligt lottad över att vara svensk och jag förstod att vi i Sverige under de senaste fyra åren har bemästrat en stor global ekonomisk kris, liknande den på 1930-talet, och att vi svenskar faktiskt har kommit relativt helskinnade ut på andra sidan.

Jag skriver relativt – för visst har även vi gått igenom ett ”stålbad” för att räta upp statens finanser och visst finns det ”förlorare” även inom vår ekonomi. Men i jämförelse med bland annat USA har vi klarat oss bra. Många var faktiskt de amerikaner som frågade sig hur det var möjligt för ett sånt litet land som Sverige att klara sig så bra.

Vad är det vi har klarat som många andra länder har misslyckats med? Tänk dig själv att all den pension som du jobbat ihop under de senaste trettio åren, helt plötsligt bara är borta. Eller att värdet på ditt hus faller med nära en miljon bara över en natt. Eller att alla besparingar du hade i värdepapper, aktier och obligationer plötsligt är nästintill värdelösa. Eller att arbetslösheten i vissa delar av ditt land plötsligt är 20-25 procent hög.

Med sådana bakslag för en hel nation, är det beundransvärt att det trots allt finns en framtidstro hos det amerikanska folket och att de har en vilja att fortsätta kämpa för en bättre framtid. En vilja att ta sig igenom de stålbad som krävs – oavsett om det kräver uppoffringar och en osäker framtid.

För framtiden är fortfarande oviss – och så även för oss i Sverige. Vi är alla sammanflätade i den globala ekonomin och det som händer i andra delar av världen påverkar även oss. Vi är inte en isolerad ö som kan fatta vilka ekonomiska beslut som helst.

Risken finns att vi, vid ett regeringsskifte där de rödgröna i sin iver att gå tillbaka till höga bidragsnivåer, förlorar vår nuvarande starka ekonomiska ställning och att allt det arbete som Alliansen har uträttat går förlorat. För mig är det en trygghet att vår finansminister har skolning inom det samhällsekonomiska området, för endast en sådan person kan med rätta läsa av den ekonomiska marknaden och fatta kloka ekonomiska beslut. Låt oss vara stolta över att vi faktiskt har klarat oss så bra hittills och låt oss försäkra oss om att Alliansen får behålla makten i höst så att vår ekonomiska ställning ytterligare kan stärkas och att vi därigenom möjliggör en god framtid för oss själva, våra barn och våra barnbarn.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel