Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina Östman (C): Välj ekologiskt och närproducerat!

Jag blev smått chockad när jag nyligen fick veta att den ekologiska livsmedelsförsäljningen inte utgör mer än 3,1 procent av den totala livsmedelsförsäljningen. Jag trodde nog att vi hade kommit längre än så. Och även om förra årets försäljning av ekologiska livsmedel hade ökat med 11 procent, känns den totala andelen fortfarande på tok för låg.

Varför är det inte fler som köper de ekologiska alternativ som faktiskt finns?

Det går inte längre att skylla på priset, för i många fall är skillnaden så pass liten att priset inte kan vara den avgörande faktorn. Så vad hänger det på? Är det bara gammal vana som styr?

Jag kan i så fall försäkra dig om att det är fullt möjligt att ändra sådana vanor och att detta faktiskt inte alls är så svårt. Personligen har jag övergått till att handla ekologiska livsmedel i allt större utsträckning. Jag började med att byta ut min vinkonsumtion, som i och för sig är rätt liten, till enbart ekologiska produkter. Sedan har det bara rullat på med ekologiska grönsaker, frukt, mejeriprodukter, torrvaror och så vidare.

Och tänka sig att jag som knappt kunde dricka en tesked mjölk förut, helt plötsligt tycker att mjölk är jättegott! Och har ni inte provat ekologiska morötter, så kommer ni få en ahaupplevelse som gör att ni aldrig någonsin kan byta tillbaka. Det är helt enkelt mer smak i de ekologiskt producerade varorna.

Det räcker dock inte att bara tänka ekologiskt vid inköp av livsmedel. Man måste också tänka på var livsmedlet kommer ifrån. För hur miljö- och klimatvänligt är det egentligen att köpa frukt som transporterats över halva jordklotet? Här gäller det istället att tänka närproducerat och att köpa efter säsong – också det en vanesak.

Men om viljan finns att ändra dina vanor så kommer du också se att effekterna inte bara berör klimat och miljö. Du kommer få helt nya smakupplevelser och du slipper få i dig onödiga tillsatser och gifter. Samtidigt stödjer du den lokala landsbygdens utveckling och framtid – med andra ord en vinna-vinna situation väl värd namnet.

Så vad väntar du på? I dag kan vara just den dagen då du ändrar dina vanor och därmed även bidrar till att nästa års siffror ger mer hopp inför framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel