Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina Östman (C): Vi vill levandegöra landsbygden

Annons

När jag säger att jag representerar Centerpartiet, får jag ofta kommentaren: ”Jaha, bönder.” Då svarar jag: ”Ja, matförsörjning för hela landet”. Detta brukar ta udden av kommentaren.

Samtidigt är det märkligt att så många människor har en nedlåtande attityd gentemot bönder. Särskilt eftersom många i dag vill ha ekologisk och närproducerad mat. Mat som inte har färdats långa sträckor nationellt eller globalt. Men vem ska producera denna mat? Och utifrån vilka villkor? Vi måste värna om våra bönder och om vår värdefulla åkermark. Vi måste uppmuntra till småskalighet, entreprenörskap och företagsamhet.

Centerpartiet är det enda parti som arbetar för en levande landsbygd. En levande landsbygd innehåller dessutom fler värden än böndernas matproduktion. Det är till exempel många av oss som tar vår tillflykt till landsbygden när storstadens buller, trångboddhet och stress trycker på. På landsbygden vill vi kunna njuta av orörd natur och av lugn och ro. Samtidigt ser vi det ofta som självklart att den service som vi är vana vid även finns på landsbygden. Detta gäller bland annat restauranger, rekreationsmöjligheter och ett visst nöjesutbud.

Frågan är dock hur vi förväntar oss att dessa verksamheter ska kunna drivas om de inte kan ge en möjlighet till försörjning. Vem vill till exempel starta ett företag på landsbygden om infrastrukturen är dålig eller obefintlig? Företagare på landsbygden är ofta beroende av bil och avstånden är långa. Vem av oss tror egentligen att de rödgrönas satsning på järnväg kommer att omfatta satsningar på utbyggd järnväg på landsbygden? Och är en utbyggd järnväg det enda miljövänliga alternativet?

Självklart går det att kombinera en hållbar utveckling med en levande landsbygd, utan att för den skull offra miljön. Om vi slutar att se bilen som miljöns största fiende, och i stället funderar över hur vi kan utveckla förnyelsebara bränslen, kan vi komma en bra bit på väg i detta arbete.

En levande landsbygd förutsätter också att det finns människor som vill bosätta sig på landet. Själv har jag valt att bosätta mig i Tillberga – i mina ögon ett ytterområde i tätorten, men för många rena rama landsbygden. Och utifrån kommunens definition, definitivt ett område utanför tätorten.

Mina skäl till att välja Tillberga var att komma bort från stadens buller, miljöutsläpp och trångboddhet. Jag tycker även att det blir mer personligt att bo i ett mindre område, där bygemenskapen är stark. Andra skäl till att bo utanför staden kan vara möjligheten att få rå om sig själv, sin familj, djur och mark på sin egen gård.

Oavsett varför några av oss valt att flytta ut på landsbygden, har vi likvärdig rätt till närliggande förskola och skola, fungerande samhällsservice och utbyggd kollektivtrafik. Jag har dock märkt att rättviseproblematiken inte alltid inkluderar förhållandet mellan landsbygd och storstad. Det finns de som anser att vi som bor på landsbygden har valt detta själva och att vi således får stå vårt kast.

Vi i Centerpartiet vill komma bort från ”vi och dom-tänket” och i stället se fördelarna med att Västerås kommun består av både stad och landsbygd.

Vi vill möjliggöra för alla att själva välja var i kommunen de vill bo. Vi vill levandegöra landsbygden i vår kommun, så att valfriheten ökar, vare sig det gäller möjligheten att försörja sig, möjligheten att bo eller möjligheten att tillfälligt få koppla av i en rogivande miljö.

Kristina Östman

kandidat (C) i valet till Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel