Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristna manas byta block

Flera debattartiklar har publicerats där en grupp diakoner och präster öppet går ut och förespråkar vänstern inför årets val. Kyrkans chef biskop Thomas Söderberg ser inget fel i det.

Annons

Debattörerna vill att de aktiva kyrkobesökarna, som övervägande röstat borgerligt, ska byta sida.

”Alliansen har försämrat för de utsatta” påstår debattörerna, där två av dem är från Västerås, kyrkoherde Per Larsson och diakon Louise Swedjemark.

Bland annat tar de upp ämnen som klimatfrågan, fattigdomsbekämpning, utrikespolitik och välfärden i Sverige.

”Vi uppmanar därför alla kristna som traditionellt röstat borgerligt, eller som lutar åt att göra det i år: Tänk efter och pröva i ditt hjärta – är stöd till denna politik förenligt med att bejaka Jesus som sin mästare och vilja följa honom?”

Västerås stifts biskop Thomas Söderberg ser inget fel med engagemanget.

– De har rättigheter och skyldigheter att berätta vad de ser i samhället. De kristna ska delta i det offentliga samtalet.

Är det rätt att göra detta i sitt ämbete?

– Det är inte i ämbetsutövning, de presenterar sig och det är inte Svenska kyrkan som tar ställning i den här frågan. Människor är betrodda att fatta egna beslut, säger biskop Thomas Söderberg.