Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik efter skololycka

Arbetsmiljöverket anser att det finns brister inom skolan i Hallstahammars kommun, när det gäller rutiner vid olyckor.

Det står klart efter den inspektion som Arbetsmiljöverket gjorde i samband med en mopedolycka som hände på skoltid i juni år där två 15-åriga flickor var inblandade.

”De krisrutiner som finns är inte tillräckligt kända av personalen och användes inte på ett adekvat sätt i den situation som uppstod efter olyckan. Det framkom inte tydligt i utredningen och vid inspektionen hur omhändertagandet av elever och lärare hade skett.”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt inspektionsmeddelande.

Arbetsmiljöverket konstaterar också att skolan saknar tydliga rutiner för rapportering av allvarliga olyckor och tillbud.

Det var den 13 juni som olyckan inträffade. De två 15-åriga flickorna, som gick på Lindboskolan i Hallstahammar, hade varit i Kolbäck för att titta på en teaterföreställning. På vägen tillbaka körde de två flickorna på moped ut framför en bil och kolliderade.

En av flickorna slungades in i vindrutan på bilen, medan den andra slungades efter asfalten. Flickorna fick omfattande skador och fick tillbringa en längre tid på sjukhus.

Det var efter kritik från föräldrarna att ingen anmälan gjorts som skolan i augusti gjorde en anmälan om arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket. I oktober gjorde verket en inspektion på Lindboskolan med anledning av anmälan.

Hallstahammars kommun ska senast den 31 januari 2012 redovisa vilka åtgärder man vidtagit för att komma tillrätta med bristerna.