Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserad patientmat utreds

Patientmaten som levereras från Västmanland till landstinget Uppland ska utredas. Det är ett förslag som ska presenteras för Produktionsstyrelsen i Uppland på måndag.

– Orsaken till utredningen är att vi behöver utvärdera modellen som sådan. Vi gick in i det här samarbetet 2009 och det är dags att utvärdera, säger Nina Lagh, vice ordförande i produktionsstyrelsen.

Hon är noggrann med att poängtera att avtalet inte bara kan sägas upp. Det är ett löpande avtal där eventuell uppsägning från endera parten ska göras senast ett år före mandatperiodens slut, annars löper avtalet ytterligare en period.

– Det har inte varit helt problemfritt och det har varit en del klagomål, säger hon men poängterar att det är oerhört mycket mat som levereras från Västerås. Utredningen kommer att ske helt förutsättningslöst.

I storköket – Sveaköket – ser man positivt på utredningen.

– Om man vill bli bättre hela tiden så är det bara bra att man utreds, säger säljchef Markus Jonasson på matföretaget Kost.

De står för leverans av 27 000 patientmats portioner per vecka och levererar till Uppland, Eskilstuna och Västmanland.

– Vi började 2009 på hösten, så det har snart gått två år, det känns som en naturlig del med en utredning, säger Markus Jonasson. Han är inte rädd för att det löpande avtalet landstingen emellan ska sägas upp.

– Det har vi inte spekulerat i. Det känns inte ens som att det är det deras utredning handlar om, säger han.

De jobbar dessutom med avvikelser och kan konstaterat ett det, efter en inkörningsperiod, kommer färre klagomål.

– I början var det mycket men om man tittar nu så handlar det om en promille portioner som får en avvikelse, säger Markus Jonasson.