Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krogar stoppar mc-västar

Mc-gäng får svårt att komma in med västar på krogar och barer i Västerås i framtiden.

Krogägarna samarbetar för att hålla västarna borta och Västeråspolisen undersöker om det är möjligt att förbjuda mc-västar.

För några veckor sedan gjorde ett stort gäng från motor-cykelklubben Mongols entré på Harrys i Västerås, iförda sina västar. De släpptes in.

– Men de skulle egentligen inte ha fått komma in med västarna på. Det var två tjejer som jobbade och de vågade inte ta den konflikten. Det fanns inga vakter vid den tiden och det är ju vakterna som ska ta den typen av konflikter, inte andra anställda, säger Camilla Levander, platschef för Harrys i Västerås.

Men hon tillägger att Harrys har regler mot gängsymboler, där mc-västar ingår. Reglerna talar om ”inga synliga gängrelaterade tryck”. Det är en formulering som nu börjar sprida sig till andra krogar och barer i Västerås. Ett exempel är baren The Cirkus, som har formuleringen tydligt på en skylt vid entrén.

– Ja, och det fick de ta från oss. Det är ju ett tajt samarbete mellan alla krogarna när det gäller sådana här grejer, säger Camilla Levander.

Det är inte bara av ordningsskäl som krogarna vill slippa mc-västar. Det handlar om ekonomi. Uniformerade gäng kan skrämma bort andra gäster. Krogarna har också varit i kontakt med polisen, som håller på att undersöka om det är möjligt att förbjuda mc-västar på krogen i hela Västerås.

Enligt vad VLT erfar finns det redan en överenskommelse mellan polisen och krogarna om att inte släppa in folk med mc-västar. Det vill dock inte Camilla Levander på Harrys bekräfta och när vice närpolischef Per Widerberg får frågan om överenskommelsen svarar han ytterst försiktig:

– Jag vill inte uttala mig om detta innan jag vet hundraprocentigt vad som gäller rent juridiskt för oss som myndighet.

Säkert är att många Västeråskrogar vill slippa mc-västar bland gästerna.

– Vi har haft gäster med västar som visar att de är medlemmar i mc-klubbar, men då har vi bett dem ta av sig västarna, säger Melissa Mangal på Pitcher’s.

Alla är inte lika strikta. När Mats Karlbom, ägare till Restaurang Bankiren, får frågan om hur han ser på gäster med mc-västar blir svaret:

– Jag vet inte vad det innebär. Jag vet inte vilka som är kriminella eller inte.