Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika av Anders Garpelin: Batterietablering talar för MDH som universitet

Artikel 20 av 22
Kampen om superfabriken
Visa alla artiklar

Dags att kraftsamla för universitet

Upprymdhet och stolthet blandat med entusiasm och framtidstro utmärkte Northvolts presskonferens i torsdags. Två anrika industristäder hade konkurrerat om att få etableringen av batterifabriken.

Sida vid sida med företagets VD och näringsministern stod där två nöjda kommunalråd och gratulerade varandra. Fabriken förläggs till Skellefteå medan forsknings- och utvecklingsdelen Northvolt Labs hamnar i Västerås.

Företagets VD och näringsministern höll med kommunalrådet Teljebäck. Västerås är Sveriges energihuvudstad.

Med ABB som en av huvudintressenterna och flera andra aktörer i och kring staden finns redan en omfattande spetskompetens vad gäller forskning och forskningsbaserat utvecklingsarbete inom angränsande områden. Denna omständighet bidrog till att företaget valde att placera Northvolt Labs i Västerås.

Det räcker dock inte att förlita sig på den kompetens som finns idag. Regeringen bör ge Västerås ett nationellt samordningsansvar för forskning och utveckling inom området framtidens energilösningar.

Ett centralt bidrag för att lyckas med Northvolt Labs är att utveckla en intensiv samverkan med Mälardalens högskola, särskilt den forsknings- och utbildningsverksamhet som finns inom området framtidens energi. För att detta ska lyckas måste det skapas en stabilitet vad gäller de finansiella förutsättningarna.

Annars blir det inte möjligt att mer långsiktigt kunna bedriva grundforskning, tillämpad forskning och forskningsbaserat utvecklingsarbete. En stabilitet krävs också för forskarutbildning och påbyggnadsutbildningar på avancerad nivå.

En förutsättning för stabilare villkor är universitetsstatus. Malmö högskola som den 1 januari 2018 blir universitet får då nästan fördubblade forskningsanslag och dessutom möjlighet att på egen hand inrätta forskarutbildningsämnen. Den nuvarande regeringen har öppnat upp för möjligheten att etablera nya universitet, något som innan dess sågs som en omöjlighet.

Nu krävs en regional samling för att högskolan ska bli universitet, där ett öronmärkt ansvarsområde skulle vara framtidens energilösningar. Med detta skapas långsiktiga förutsättningar för att företag som ABB och Northvolt dels ska få högt kvalificerad personal, dels ska kunna bedriva ett forskningsbaserat utvecklingsarbete i samverkan med högskolan/universitetet.

Västeråsregionen skulle därmed inte bara utgöra ett nationellt nav för forskning och utveckling inom energiområdet utan även ges förutsättningar att bli en tung aktör nå internationell toppnivå. Regeringen bör nu ta chansen och skapa förutsättningar genom att högskolan ges universitetsstatus. Det gäller att smida medan batterierna är glödheta.

Läs också: Beslutet från Northvolt, en given utgång

Viktigt att hålla tempot uppe

Så reagerar omvärlden på beskedet