Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: "Jag provocerar ovilligt genom att inte dricka alkohol"

Få saker provocerar folk så mycket som vad andra människor väljer att INTE stoppa i munnen.

Har ni läst vad vissa LCHF-fantaster skriver om Världshälsoorganisationen efter att den klassade korv, bacon och annat processat kött som cancerframkallande? Man kan få mardrömmar för mindre!

Jag var vegetarian i ungefär nio år och jag gjorde mitt bästa för att dölja det. För man orkar inte med diskussionerna. Vissa undrade såklart bara varför och nöjde sig med svaret. Men andra blev synligt irriterade. Som om jag ifrågasatte deras livsval genom mitt.

Att inte dricka alkohol är också ett socialt normbrott. Och när man inte är religiös eller helnykterist är det ännu konstigare.

Men allvarligt. Det är ju inte gott! (Gräddlikör kan dock gå ner ibland) Och jag har aldrig upplevt ett trevligt rus heller.

MEN. Så var jag i Sonoma i USA. Och man kan ju inte äta på en lyxig restaurang i vindistriktet och be om coca-cola. Jag gissar att straffet är halshuggning?

Så jag sa till den vänliga kyparen att jag inte var van vid vin men ville prova. Resten av upplevelsen var chockartad. Det var inte äckligt. Maten blev ju till och med godare.

Men det var en gång. Hade jag bara tur?

Förra veckan träffade jag sommeliern Patric Anderson på Vinoteket i Västerås. Han gjorde sitt bästa för att försöka få mig att förstå vin. Efter ännu en nybörjarfråga stannade han upp och sa att det var den "intressantaste" intervju han gjort någon gång. Tonen avslöjade dock att det även var den "konstigaste" intervju han gjort, haha!

Är du också nybörjare och vill veta var i vindjungeln du ska börja läs hans tips här. Det hjälpte mig i alla fall. Jag drack rödvin häromdagen utan att spy.

Missförstå mig inte. Jag planerar inga fylleslag. Men att ibland kunna förhöja matupplevelsen med vin – de vuxenpoängen vill jag ha.

När jag skulle göra veckans reportage till Bostadspuls hamnade jag oplanerat hos två vinälskare, Alex Danielsson och Carina Isaksson Danielsson. Det visade sig att de har en kyl enbart för rödvin och en för champagne. Snacka om vuxenpoäng.

Läs även: Från läsarna: Ytterligare 18 grejer som är FÖR trendiga