Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Kallskuret med Anders H Pers

Far son: Det var en gång ett äventyr i Hallstahammar. Det hette Hollyhammar och inträffade på 1990-talet.

Annons

Hallsta hade tappat fart och ville tänka nytt. Gjorde om gamla bruks längor till TV-scener. Lockade programmakare att spela in TV-serier. Nya sorts jobb. En ny framtid. Det såg bra ut. TV-serien ”Vänner och fiender” spelades in. Men så inträdde den ekonomiska verkligheten. Ridå. Häromdan stötte jag ihop med en som var med om äventyret. Han heter Tony Michaelsen. Nu chef för Stena Lines trafik på Östersjön. Tony kom till Sverige-Amerika Stiftelsen för att se sin son Wilhelm ta emot ett stipendium för att plugga vid en high school

i Lawrenceville i New Jersey. Bruce Springsteens och Frank Sinatras hemmaplan.

Grönt eller svart: Stallhagen mittemot Lögarängen har hittills klarat sig från den lådhussjukan som grasserar i Västerås. I Stallhagen lever blommor, humlor, träd, fåglar, vandrare och tysta cyklister i en charmig natur. Fri från trafikbuller och avgaser. Hittills också från fastighetsbolag.

Stan håller snyggt

i Stallhagen. Kör inte över vårblommorna. Murkna stockar från lövträd – kallas faunadepåer – ligger placerade för att gynna småkryp som lever av död ved: Skalbaggar. Guldsteklar. Myror. Många insekter dör ut när murkna lövträd städas bort. Här får de vara i fred.

I Stallhagen kan lärare och elever gå den historiska lilla rundan nedanför Eriksgatan där kung Erik XIV släpade sin boja ”sen vatten ur källan han hämtat”, som det står ristat på stenbänken intill.

Men nu har fastghetsindustrin fått syn på Stallhagen. Det talas om att bygga en skola i Stallhagen. Vad blir nästa steg? Och nästa? Ska vi offra våra möjligheter att springa, cykla, koppla av i Stallhagen för att släppa fram betong och glas och asfalt till hus och gator? Eller säger vi ifrån?

Säg gärna ifrån till [email protected]

Dubbla gubbar: Malte Åsell från Ånge – känt för sina snöhinder på järnvägen gick ett tag under 50-talet på USA och Sydamerika med Sveabolagets tanker Sveadrott. Det första svenska fartyg som smet igenom den tyska blockaden på Nordsjön underkriget. Tog hem olja från Sydamerika. 1958 kom Malte till Västerås. Han är road av mineraler och gamla bruk. I skriften Wikmanhytte Bruk läser han att Hedemora in på 1600-talet höll sig med två borgmästare. En av de sista parhästarna hette Jonas Slump. Fogden i Kopparberg frågade en gång Slump hur han kunde döma i rätten när han inte ens kunde skriva sitt namn. Utan att blinka svarade Slump: – Wi gissom så till. Det blev ett ordstäv i Hedemora och lever än.

P.S. Tord Sars på Blåsbo i Västerås var under 20 år borgmästare här. Sveriges sista. Men så kommer han från Mora också.

Annons