Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: "Låt det inte gå så långt, VIK"

Kalla det otursperiod, formsvacka, kris eller fiasko.   Ordvalet i sig borde vara fullständigt ointressant.   VIK Hockey har tagit 15 poäng på de 15 senaste matcherna.   Det är allt det handlar om.

Annons

Den pressade VIK-tränaren Martin Filander har nyligen sett sitt lag förlora den sjätte matchen i rad.

Även om han själv kallar en förlust på straffar för ett kryss är det fakta att laget som vinner straffläggningen får ett poäng mer än laget som förlorar den och därmed har vunnit matchen.

Nu blev det inga straffar den här gången, utan 4-0 till ett frenetiskt forecheckande och avslutskvalitativt BIK Karlskoga.

Som huvudtränare i medialt uppmärksammade Hockeyallsvenskan vet Filander att han kommer få ordet till att beskriva sin uppfattning av matchen i sig och läget för sin klubb.

Han väljer bland annat att säga:

- Jag tycker att mycket av den krisstämpel som sätts på oss kommer utifrån omklädningsrummet, av media generellt. Tyvärr smittar det av sig på spelare och ledare och alla runtomkring.

Efter sex raka förluster och 15 poäng på 15 matcher, varav endast tre stycken trepoängare, tycker VIK-tränaren att det är intressant att diskutera medias ordval.

Är det fokus på rätt saker?

VIK Hockey är femma i Hockeyallsvenskan, elva poäng från topp 2 efter 33 omgångar. Även om det inte är där klubben vill vara är en femteplats i sig ingen katastrof eller kris.

Det anser nog varken rubriksättare i media eller oroliga fans.

Men när ett lag som efter omgång 17 ledde serien med sex poängs marginal störtdyker och kollapsar som VIK faktabekräftat gjort mellan omgång 18-33 är det svårt att gång på gång förklara det med ”vi blev hårt straffade”.

Uppfattningen är att många som följer laget inte våndas över nuvarande femteplacering i sig.

Utan vad som händer om det här 1.00-poängsnittet per match fortsätter.

Och vilken tabellplacering VIK Hockey har efter 52 omgångar i sådana fall.

Ska vi diskutera detaljspecifika matcher går det att köpa förklaringen att VIK blev ”hårt straffade av ett jäkligt bra lag” borta mot BIK Karlskoga.

Joel Gistedt var suverän, VIK gick vilse i markeringen vid Fredrik Höggrens 1-0, Jonas Fransson borde kanske räddat Daniel Wessners 2-0 och Gulsvart bytte bort sig vid 3-0 innan Höggren hade flyt vid 4-0.

Men den som letar spöken bakom varje hörn och söker bortförklaringar till varje pris kommer alltid att hitta en.

I stället för berömma sättet motståndarna straffar VIK bör diskussionen vara varför VIK endast tre gånger sedan omgång 17 lyckats vara laget som straffat sin motståndare efter ordinarie speltid.

Den nuvarande offerkostymen är inte speciellt snygg för en klubb som vill till SHL.

Att inför snudd på varje match höra någon av VIK-tränarna berätta att ”De vi möter är ett jäkligt bra lag som kommer att komma ut stenhårt” hade det varit inspirerande att höra Martin Filander eller Tomas Mitell säga ”Vi, VIK Hockey, är ett jäkligt bra lag och ska komma ut förbannat hårt och stressa motståndaren till misstag och göra livet surt för dem”.

Trots att Gulsvart sitter på ett spelarmaterial av hög allsvensk kaliber är det mycket fokus på vad de andra lagen i serien gör – och oväntat lite fokus på sin egen verksamhet.

Utan att ha någon som helst idrottspsykolog-kompetens är det lätt att tro på tesen att det är bättre att intala sig själva, och egna fansen via exempelvis media, att just vi i vårt lag har bra hockeyspelare. I stället för att berätta att motståndaren har det. Det kanske redan sker internt, men om det nu är så att bilden utåt påverkar spelarna i den utsträckningen bör det uttalas där också.

Det dras vissa paralleller till fjolårssäsongen för att hämta hopp och framtidstro. Där VIK reste sig som en Fågel Fenix för att vinna hela ligan.

Men det är en något skev jämförelse.

Då inledde VIK katastrofalt för att sedan växa och växa under hela grundserien med en formkurva som efter starten hela tiden pekade uppåt.

Just nu pekar kurvan rakt ned och det är vad som oroar. Fortsätter det som nu är VIK snart inte ens ett topp 8-lag.

Västerås har bara en gulsvart julönskan: Låt det inte gå så långt.

Personligen tror jag inte att det kommer att göra det heller. VIK har alldeles för mycket individuell kvalitet i truppen för att bara snitta en poäng per match resten av säsongen.

Men det är sannolikt en fördel om organisationen slutar leta ursäkter och hylla motståndare – för att i stället jobba bort den egna bromsklossen och släppa loss all kraft som alla vet finns där när högstanivån plockas fram.

FAKTA: Här är VIK Hockeys mörka period

Omgång 18: 0 poäng

AIK-VIK 6–1

Omgång 19: 0 poäng

Sundsvall–VIK 5–1

Omgång 20: 0 poäng

VIK–BIK Karlskoga 0–1

Omgång 21: X poäng

Mora–VIK, spelas 26 dec

Omgång 22: 3 poäng

VIK–Pantern 3–2

Omgång 23: 3 poäng

Asplöven–VIK 3–6

Omgång 24: 0 poäng

VIK–Oskarshamn 2–3

Omgång 25: 0 poäng

Leksand-VIK 4–3

Omgång 26: 3 poäng

VIK–Tingsryd 5–1

Omgång 27: 2 poäng

Björklöven–VIK 3–4 e str

Omgång 28: 1 poäng

VIK–Vita Hästen 2–3 e str

Omgång 29: 0 poäng

Timrå–VIK 4–1

Omgång 30: 1 poäng

Almtuna–VIK 3–2 e str

Omgång 31: 1 poäng

VIK–AIK 2–3 e str

Omgång 32: 1 poäng

VIK–Sundsvall 4–5 e str

Omgång 33: 0 poäng

BIK Karlskoga-VIK 4-0

Totalt: 15 poäng på de 15 senaste matcherna.