Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Välkommet att S finansdepartement nu ger Timbro rätt - skattesänkningen är gratis

Den skulle bara vara tillfällig, men Göran Perssons värnskatt har varit bestående i ett kvarts sekel.

Värnskatten borde förstås heta ”straffskatten” i stället. Den drar in fem procent extra på inkomster över en brytpunkt som få kommer över.

De som utbildar sig på universitet, startar företag, tar ansvar som högre befattningshavare eller är verksamma i branscher med högt löneläge ska klämmas åt. De ingår i en förkastlig grupp i gängse socialdemokratiskt tänkande - de rika.

Nationalekonomiska resonemang om drivkrafter har avvisats kategoriskt under straffskattens era. Sådana föreställningar var enligt finansminister Magdalena Andersson (S) enligt ett ofta citerat uttalande i riksdagen hösten 2016 rent av ”högerextrema”.

I en uppföljning av januariavtalet i tidskriften Fokus under vårvintern intervjuades Kommunals ordförande Tobias Baudin (S) och han beskrev det som att ”fördelningspolitiskt är det närmast en katastrof” att ta bort denna extraskatt.

Men regeringen har ju januariavtalet att hålla sig till om den vill sitta kvar och beredningen av slopandet av ”värnskatten” gavs av finansminister Magdalena Andersson (S) till ekonomer på finansdepartementet.

Därifrån kom efter midsommar en analys i en promemoria som gissningsvis får socialdemokratiska ledarredaktioner att tugga fradga.

När finansdepartementet räknade på saken kom man fram till att ”en samlad bedömning är att den långsiktiga självfinansieringsgraden mest sannolikt är i närheten av 100 procent”.

Finansdepartementet ansluter sig alltså till Timbros av S så hånade kampanj ”Sänk skatten - det är gratis!”

Baudin ljuger, visar det sig nu. Möjligheten att bedriva ”fördelningspolitik” med intäkterna från ”värnskatten” är noll eftersom skatten på sista raden inte tillför statskassan en enda krona i jämförelse med om den inte funnits över huvudtaget.

Någon transferering från ”de rika” till människor med låga inkomster blir inte följden. Inga statliga verksamheter eller utgifter kan finansieras med ”värnskatten”.

Fegisen Anders Borg (M) visste detta men vågade inte röra ”värnskatten” eftersom det socialdemokratiska problemformuleringsprivilegiet ligger som ett urberg under svensk politisk debatt.

Borg orkade helt enkelt inte ta debatten om att vara en politiker som stod för att ”de rika” skulle gynnas.

Har S skattepolitik någonsin klätts av tydligare? Staten visar sig få in lika mycket pengar från ”de rika” utan skatten, eftersom slopad ”värnskatt” skulle stimulera dem att jobba mer och byta till jobb med högre krav och inkomster.

Problemet ur socialdemokratisk synvinkel är uppenbarligen att ”de rika” skulle välja att jobba mer och därmed tjäna mer. För S finns ett särskilt värde i att vissa människor inte jobbar. Folk som jobbar och tjänar pengar? Det kan väl aldrig vara bra?