Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kroniker: Vi måste kunna gå till samma naprapat hela året

De nuvarande naprapat-avtalen löper till och med 31 december 2011. Problemen med avtalen har varit att enbart den som blir sjuk årets sex första månader har kunnat få landstings-behandlingar. Därefter har tilldelningen tagit slut.

Då remissfrihet infördes och totala antalet naprapatbehandlingar samtidigt inte ökades, utan i stället fördelades på fler naprapater, drabbades speciellt de kroniskt sjuka. Behandlingar tog slut efter cirka sex månader. Färre behandlingar blev kvar till dem som är kroniskt sjuka och som behöver sin behandling året om. Ofta har den övriga sjukvården uttömt sina möjligheter att hjälpa dem.

Min naprapat vet vad just jag behöver för behandlingsmetod. Han är insatt i min komplicerade sjukdomsbild, alla tidigare utredningar och har kännedom om alla mina bakomliggande sjukdomar. Man orkar inte dra hela sjukdomsbilden igen om man måste söka ny behandlare.

Hur vill den nya ledningen säkerställa att kroniker får behandlingar så att de räcker hela året? Har de med remiss från specialistläkare företräde av till-delningen gentemot andra? Hur ska ni prioritera rehab?

I valet 2010 och i årets första majtal sa ni: ”Vi ska göra om och satsa på rehab.” I opposition funderade ni på att göra olika behandlingspotter, bland annat en särskild pott för kroniker med remiss, så att dessa skulle kunna få sina behandlingar hela året ut.

När nuvarande landstingsstyrelse var i opposition upplevde vi att det fanns stor förståelse för att kronikern inte kan byta till någon annan naprapat bara för att behandlingar hos denne tagit slut.

Det är riskfyllt för en kroniker, med en kropp som inte reagerar enligt skolboken på behandlingar, att byta behandlare. Därför är det mycket viktigt att erfarenhet i yrket och erfarenhet av just mina kroniska problem prioriteras högre än enbart priset för behandlingen.

När den årliga tilldelningen av behandlingar tar slut är risken stor för ännu högre kostnader för landstinget och skattebetalarna eftersom de svårast sjuka då kan behöva mer vård, omsorg och hemtjänst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel