Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönikör: Låt den här affären bli en varningsklocka

Igår sprang årets studentkull ut från gamla huvudbyggnaden på Rudbeckianska gymnasiet. Det har gått 46 år sen jag och mina dåvarande klasskamrater var med om motsvarande.

På den tiden var det dock inte så mycket ståhej kring studenten även om glädjen var minst lika stor över att vi var framme vid examen.

Rudbeckianska har varit beläget vid domkyrkan sen det grundades 1623 som Sveriges första gymnasium. Skolan är idag nästan som den var när vi började för ett halvt sekel sen.

Ändå kände vi och troligen även dagen studenter att den här skolan med sina stolta traditioner alltid kommer att finnas kvar. Frågan är dock om vi längre kan vara så säkra.

Utan att stadens invånare haft en aning om det har ansvariga politiker förhandlat om försäljning av en annan kulturhistoriskt intressant skolbyggnad i Västerås, Fryxellska skolan från 1902.

En av stadens affärsmän i fastighetsbranschen har riktat sina giriga blickar mot fastigheten.

Efter kritiska inlägg i VLT träder affärsmannen fram den 1 juni och framställer sig närmast som en filantrop. Som skattebetalare argumenterar han för att staden måste sälja skolbyggnaden för att undvika alltför låg avkastning.

Istället är han med sitt bolag beredd att själv ta den låga avkastningen. Det finns dock ett aber.

Han kräver som motprestation att få köpa Fryxellska och därtill Fridnässkolan från 1900. Att affärsmän med olika medel söker affärer med maximal finansiell avkastning är inget förvånande.

Kommunens politiker behöver inte oroa sig över att hitta villiga köpare till Fryxellska och Fridnäs. Problemet är snarare att vi kommuninvånare uppenbarligen måste vara mer vaksamma över hur våra politiker vårdar det gemensamma arv vi fått att förvalta för att lämna över till kommande generationer.

Låt den här affären bli en varningsklocka.

Blir det försäljning finns risk för att Erik Hahrs skapelser Fryxellska och Fridnäs förvandlas till grus eller bostäder. Därmed blir marknaden vidöppen.

Kommunpolitikerna kommer då snart att kunna uppvaktas av andra förslagna fastighetsmoguler som bakom lykta dörrar vill förhandla om köp av vårt gamla gymnasium. Även där är säkerligen avkastningen låg.