Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronofogden slog till på marknaden

Tio stycken utmätta dagskassor. Det blev resultatet när Kronofogdemyndigheten gjorde tillslag på Västerås marknad i helgen.

Marknadsförsäljare som är skyldiga pengar är svåra att få tag på för Kronofogden eftersom de ofta reser runt i landet.

Vid tillslaget i lördags hade myndigheten därför samarbetat med Skattemyndigheten och gått igenom listorna på anmälda försäljare till marknaden. Man hittade drygt 15 försäljare alltifrån godis till fotbollströjor som hade obetalda skulder.

En försäljare som kronofogden besökte visade sig ha pengar, men hade valt att inte betala.

– Han fick frågan ”Du har en skuld på 15 000, hur tänker du fixa det”, berättar Bo Johnsson, enhetschef på Kronofogdemyndigheten.

Mannen åkte då och hämtade pengarna han var skyldig.

Andra försäljare var inte lika pigga på att betala utan fick sina dagskassor utmätta, totalt 30000 kronor. Dessutom utmättes två stycken släpkärror, en bil och en buss.

Men ni utmätte inte försäljarnas varor?

– Hade vi haft mer resurser hade vi nog gjort det. Skulle vi mäta ut hela varulagret med lakritssnören då hade ryktet föregått oss, säger Bo Johnsson.

Men ryktet om razzian verkade ändå ha nått en del av handlarna, berättar Johnsson. En försäljare hade bara 1 500 kronor i kassan att mäta ut, trots att han hade en strid ström av kunder medan Kronofogdemyndigheten var där.

Resultatet av lördagens tillslag blev att några av knallarna nu betalt sina skulder till sina leverantörer.

– Det är viktigt för dem att de får betalt, de behöver ju pengarna för att leva, säger Johnsson.