Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulsprutegods hittades i skrotparti i Fagersta

 
Nostalgi - Antikt
Visa alla artiklar

Frågan om hur man skall förfara med skrot som har militärt ursprung har varit föremål för många överläggningar mellan järnbruken och den svenska skrothandelns organisation.

VLT torsdagen den 29 januari 1948.

Det finns till och med regler hur man skall förfara med skrot som misstänkes vara explosivt.

Åtskillig tid efter kriget måste man räkna med att det kan komma farliga saker med i skrotpartierna - även svenska sådana, för all del - och det krävs den yttersta försiktighet och vaksamhet av alla dem som skall syssla med sådant.

Hittills har vi lyckats klara oss från några farligheter, men trots all försiktighet kan man inte vara helt säker.

Det är tekn. direktören Nils Elfström vid Fagersta bruk som säger detta, då Länstidningen hör sig för om brukets erfarenheter av skrot med miltiärt ursprung.

Det blev ju massor av skrot på de olika krigsskådeplatserna och allt måste smältas om.

Detta faktum får man räkna med under den närmaste framtiden, och alla svenska järnbruk har sin uppmärksamhet riktad på denna sak. Enligt regler i järnbrukens avtal med skrohandlarorganisationen kan man vägra ta emot en vagn, i vars skrotlast man har anledning att misstänka förefintligheten av farligt explosivt skrot.

Vid Fagesta bruk försöker vi att redan vid mottagandet sortera bort misstänkta bitar.

Det brukar finnas sådana?- Åjo, vi har nog hittat lite av varje. Jag minns att vi från Danmark fick ett parti skrot där vi hittade hela kulsprutemagasin.

- Och vi har nog även i svenska skrotsändningar kommit på icke ofarligt gods av svenskt militärt ursprung. Jag vill förresten passa på att säga, att det inte behöver vara precis något krutaktigt för att vara farligt. Ett slutet kärl t ex kan innebära betydande explosionsrisk särskilt när det kommer i kontakt med smält metallmassa.

Sorteringen är alltså en viktig detalj?- Synnerligen viktig. Det är kanske inte alltid så lätt vid sorteringen att bedöma ett skrotstycke som har med något militärt att göra, men våra arbetare gjorde vid beredskapen erfarenheter som på ett utomordenligt sätt kommit till nytta under sysslandet med skrot. Jag tror att dessa erfarenheter har räddat oss från en del ledsamheter.

Vi har alltså tack vare arbetarnas kunnighet och vaksamhet hittills undgått att råka illa ut. och det är självfallet att vaksamheten kommer att om möjligt skärpas efter vad som hänt i Kolsva, försäkrar direktör Elfström.

Trots all försiktighet finns givetvis risken, något kan i alla fall hända.

Surahammars bruk avstod från skrotparti.

- Vi fick erbjudandet om att få skrot från utlandet, men då vi fick reda på att partiet även innehöll krigsskrot, avstod vi från köp, förklarar överingenjör Yngve Törneman vid Surahammars bruk.

- Jag kan ju inte säga om det var av samma parti som Kolsva fått, men vi sade emellertid nej. Vi är väldigt rädda för sådana där saker.