Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 Fryxelever och en världskändis

Smatter av fötter på marsch, piccolaflöjt och 200 Fryxelever som intonerar nedstigningen till helvetet. Repetitionerna till fredsmässan The Armed Man kan börja.

Annons

Äntligen får Fryxellskas musikklasser göra Karl Jenkins berömda fredsmässa, dirigerade av Jenkins själv, vid två lördagsföreställningar och under repetitioner.

Kören, som backas av Sinfoniettan, hade drömt om det länge. Medverkar gör också finska mezzosopranen Tuija Knihtilä och böneutroparen Chokri Mensi, ytterligare krydda i arbetet.

Verket specialskrevs till millennieskiftet, är tillägnat offren i Kosovo, och innehåller texter från Bibeln, Koranen, Mahabharata, ett fornindiskt epos, och 1400-talssången L’homme armé.

Att tonsättaren hör till de mest spelade i världen och att den mångkulturella mässan framförts drygt 2 000 gånger världen över gör sångäventyret extra spännande för eleverna, som sjunger på fyra olika språk utantill. Verkets starkaste budskap är fred. Efter Benedictus och ett cellosolo mynnar mässan ut i en bön om evig fred.

– Fantastiskt att ha tonsättaren själv här. En oerhört stark upplevelse! Suggestiv musik, starka bilder från andra världskriget som visas, och ett viktigt budskap, säger orkesterchefen Rikard Gateau.

Själv lämnar jag repetitionerna uppfylld av den häftiga musikupplevelsen och fina körklangen. Ungdomarna är duktiga.

Mer läsning

Annons