Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

647 löv ska pryda sjukhuset

Landstinget nobbar konstnären Mikael Genbergs trappa. Efter en upphandling väljs i stället ett annat konstverk till den nya sjukhusbyggnaden.

Annons
Det vinnande bidraget av Jan Stenberg.

Det vinnande bidraget är ett lövverk med 647 löv från 77 trädslag, skapat av Stockholmskonstnären Jan Stenberg. Konstverket ska finnas på plats i höst när den nya sjukhusbyggnaden vid Centrallasarettet invigs.

Utsmyckningen har föregåtts av en del ovanliga turer. I höstas genomförde landstinget en tävling för att få in förslag och en arbetsgrupp förordade Västeråskonstnären Mikael Genbergs bidrag, en dansande trappa. Men länsrätten underkände hanteringen och tvingade fram en öppen upphandling.

Det kom då in 27 intresseanmälningar. Tre finalister som fick lämna in skissförslag och modeller sållades fram. En av dessa var Mikael Genberg.

Men valet föll alltså till slut på Jan Stenbergs hängande lövverk. I motiveringen sägs bland annat:

”Lövverket med sina 647 glest upphängda löv fyller ljusgårdens stora luftvolym med rofyllt liv och harmoni.”

För de tävlande bidragen gällde 1 miljon kronor som ekonomisk ram och enligt landstingets konstansvarige Kristina Mezei var det rent konstnärliga överväganden som låg bakom juryns val.

– Juryn är överens om att Jan Stenbergs bidrag är det bästa i den miljön.

I onsdags tog landsstingsstyrelsen det formella beslutet att godkänna valet av Jan Stenbergs lövverk.

Det har varit en omdiskuterad fråga om konst ska upphandlas i konkurrens precis som andra varor och tjänster. Men enligt ett par domar i Regeringsrätten i fjol ska upphandling vara huvudregeln.

Annons